Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: PSRM și ACUM semnează un nou acord de colaborare

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința parlamentului 08 iunie 2019
Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
PSRM și Blocul ACUM ar putea semna astăzi un nou acord politic de colaborare în cadrul actualei guvernări. Acordul coaliției de guvernare semnat la 8 iunie a fost îndeplinit.

CHIȘINĂU, 16 sept – Sputnik. Membrii coaliției de guvernare PSRM-ACUM ar putea semna astăzi, 16 septembrie, un nou acord de colaborare. Informația a fost confirmată pentru Sputnik de surse din majoritatea parlamentară.  

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, a declarat anterior pentru Sputnik Moldova că acest document nu va conține niciun acord secret în care să fie împărțite funcțiile în principalele instituții în stat între membrii coaliției de guvernare. Potrivit deputatului, capturarea instituțiilor statului a început anume cu semnarea protocolului secret la Acordul de constituire al AIE, prin care au fost împărțite funcțiile cheie în instituțiile strategice ale statului.

”Este exclus să avem anexe secrete așa cum au fost în guvernările anterioare. Capturarea instituțiilor statului a început odată cu semnarea protocolului secret la Acordul de constituire al AIE. Totul a pornit de la partajarea Procuraturii Generale”, a declarat Litvinenco.

Deputatul a dat asigurări că acest acord va fi public și va conține măsuri concrete cu privire la acțiunile de implementare a reformelor în domeniile justiției, economic, social.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Blocul ACUM face dezvăluiri despre acordul care va fi semnat în coaliție

Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Vlad Bătrâncea, a declarat că în noul  Acord politic între PSRM și Blocul ACUM trebuie să fie trasate cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării, ”pentru a exclude situații, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că la elaborarea proiectului noului acord politic de colaborare dintre PSRM-ACUM au lucrat echipele din toate cele trei partide componente ale coaliției de guvernare.

”Cred că acest acord ar fi bine să fie semnat. Cu semnătura sau fără semnătura președintelui țării, trebuie să decidem împreună”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, unica șansă pentru toți acum în Moldova este echilibrul.

”Echilibrul în coaliția de guvernare, care este acum între diferite forțe politice cu diferite viziuni, echilibrul extern, inclusiv în politica externă. Aceasta este unica șansă pentru Republica Moldova, nu poate să fie doar în stânga sau doar în dreapta, pentru că atunci apar anumite conflicte și riscuri, inclusiv geopolitice”, a declarat șeful statului.

Potrivit preşedintelui, în afară de componentele de bază – politica internă, politica externă – unul din elementele de bază ale acestui acord trebuie să fie reformele și în primul rând – reforma justiției.

Fluxul de știri
0