Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Snowden nu ar trebui să conteze pe o judecată obiectivă în SUA

© AP PhotoЭдвард Сноуден
Эдвард Сноуден - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Ivan Meziuho consideră că fostul agent special al Statelor Unite ale Americii Edward Snowden nu va reveni deocamdată în țara sa.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden a declarat că este gata să se întoarcă în SUA și să compară în fața instanței de judecată, însă procesul de judecată să fie echitabil și obiectiv.

Politologul Ivan Meziuho a comentat declarația fostului colaborator al Agenției Securității Naționale din SUA.

Edward Snowden - Sputnik Moldova
Reacția lui Snowden la arestarea lui Assange: Este un moment sumbru - Video

„Cred că perspectivele revenirii lui Edward Snowden în Statele Unite sunt destul de incerte. Oricine s-ar afla la conducere, republicanii sau democrații, președinții SUA în general au aceeași viziune asupra unor astfel de probleme globale precum realizarea securității și nerăspândirea informației secrete ale serviciilor speciale ale statului”, a menționat Meziuho în studioul radio Sputnik.

Potrivit expertului, în momentul de față fostul angajat al serviciilor secrete americane nu ar trebuie să conteze pe o judecată obiectivă din toate punctele de vedere în SUA.

Totodată, Meziuho nu exclude faptul că, atât republicanii, cât și democrații, și-ar dori ei înșiși să obțină vreo informație pe care eventual o deține Edward Snowden sau același Julian Assange.

Julian Assange - Sputnik Moldova
Crime de război comise de SUA: Dovezile au fost publicate de Assange

„În multe privințe poziția lui Trump față de Snowden nu se deosebește de cea a predecesorului său. Pentru conducerea americană Snowden este categoric un trădător. Și, reieșind de aici, vor apare viitoarele informații în ceea ce-l privește pe Snowden”, a conchis politologul.

În iunie 2013 Snowden a transmis ziarelor „The Washington Post” și „The Guardian” un șir de materiale secrete privind programele serviciilor secrete al SUA și Marii Britanii. Snowden a zburat apoi în Hong Kong, iar de acolo la Moscova unde s-a aflat un anumit timp în zona de tranzit a aeroportului Șeremetievo.

Rusia i-a acordat lui Snowden azil temporar pe un an de zile cu condiția ca acesta să-și înceteze activitatea împotriva SUA. În august 2014 acesta a obținut permis de ședere pe trei ani care îi permitea să călătorească nu doar pe teritoriul Rusiei, ci și în afara acesteia. În ianuarie 2017 permisul de ședere a fost prelungit pe încă trei ani.

Fluxul de știri
0