Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensiile vor crește de două ori pe an: Schimbarea revoluționară susținută de Parlament

© Sputnik / Evghenii PANASENCOPensionari
Pensionari - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la sistemul public de pensii a fost votat astăzi, în prima lectură, de Parlament, în cadrul ședinței extraordinare. Inițiativa a fost înaintată de președintele țării și a fost prezentată în fața deputaților de consilierul prezidențial Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Pensionarii din Republica Moldova se vor bucura de indexarea pensiei de două ori pe an, și nu o dată în an așa cum este în prezent. Un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la sistemul public de pensii a fost votat astăzi, în prima lectură, de Parlament, în cadrul ședinței extraordinare. Inițiativa a fost înaintată în Legislativ de președintele țării, Igor Dodon, și a fost prezentată în fața deputaților de consilierul prezidențial Ion Chicu.

Astfel, pensiile urmează să fie indexate semestrial: pe data de 1 aprilie și de 1 octombrie. Coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, în modul determinat de Guvern. În cazul în care indicele prețului de consum în primul semestru al anului în curs este mai mare decât media creșterii anuale a indicelui prețului de consum pentru ultimii trei ani, se aplică acest indicator la determinarea coeficientului de indexare.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Pensia în Moldova va fi majorată de două ori pe an

Documentul urmează să fie votat și în lectura a doua. Legea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2020.

Astfel, începând cu 1 octombrie 2020 pensiile se vor indexa în felul următor:

a)     Pensiile care la 30 septembrie 2020 nu depășesc minimul de existență pentru pensionari în primul semestru al anului în curs, se indexează la 1 octombrie 2020.

b)    Pensiile care la 30 septembrie 2021 nu depășesc mărimea dublă a minimului de existență în primul semestru al anului în curs se indexează la 1 octombrie 2021.

c)     Pensiile care la 30 septembrie 2022 nu depășesc mărimea triplă a minimului de existență în primul semestru al anului în curs se indexează la 1 octombrie 2022.

Pensiile ar putea crește esențial: Proiectul ce va fi trimis de președinte în Parlament>>>

În prezent, potrivit Legii privind sistemul public de pensii, pensiile se indexează anual pe 1 aprilie. Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, determinate în modul stabilit de Guvern, indexării fiind supusă numai partea de pensii achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. În cazul în care creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum este mai mică de 2 la sută, indexarea nu se efectuează. Indexarea următoare se va efectua în cazul în care creșterea indicelui prețurilor de consum cumulativ de la indexarea precedentă va constitui nu mai puțin de 2 la sută.

Această indexare este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii:

  • toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii;
  • pensiile pentru vechime în muncă, stabilite conform Legii  cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova şi Hotărârii Guvernului cu privire la pensiile pentru vechime în muncă a cadrelor din domeniul învăţământului şi ocrotirii sănătăţii”, care se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat;
  • pensiile funcţionarilor publici, stabilite în temeiul Legii serviciului public;
  • pensiile colaboratorilor vamali, stabilite în temeiul Legii serviciului în organele vamale;
  • pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl;
  • compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor pentru persoanele participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl şi la experienţele nucleare, avariile cu radiaţie ionizantă şi a consecinţelor lor la obiectivele atomice civile sau militare, stabilită în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl - de la 1 aprilie 2017 se stabileşte în cuantum indexat;
  • pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Ultima indexare a pensiilor a avut loc pe data de 1 aprilie 2019. Coeficientul de indexare a fost de 5,3 procente.

Fluxul de știri
0