Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La ce preț se vinde pământul în Moldova – detalii

© Sputnik / Игорь Агеенко / Accesați arhiva multimediaLucrări agricole, recoltarea culturii de soia
Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Legii privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, tarifele pentru calcularea prețului normativ al pământului se încadrează între 621 de lei și 19.873 de lei pentru o unitate grad-hectar, în funcție de destinația terenului.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Prețul pentru vânzarea pământului în Moldova variază între 621 și aproape 20 de mii de lei pentru o unitate grad-hectar.

Potrivit anexei la Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, tarifele pentru calcularea preţului normativ al pământului se încadrează între 621 de lei și 19.873 de lei pentru o unitate grad-hectar, în funcție de destinația terenului.

Teren agricol - Sputnik Moldova
Se vând pământurile în Moldova. Decizia pe care o va lua astăzi Guvernul

Astfel, vânzarea-cumpărarea terenurilor cu destinație agricolă, loturilor de pământ de pe lângă casă şi loturilor pomicole pot fi făcute la prețul de 621,05 de lei pentru o unitate grad-hectar.

Înstrăinarea forţată a terenurilor agricole, loturilor de pământ de pe lângă casă şi loturilor pomicole se face cu 1242,08 lei pentru o unitate grad-hectar.

Excluderea terenurilor din categoriile de terenuri cu destinaţie  agricolă şi ale fondului silvic, precum şi din circuitul agricol costă 19.873,34 de lei pentru o unitate grad-hectar.

Vânzarea-cumpărarea terenurilor din intravilanul localităților (cu excepţia loturilor de pământ de pe lângă casă), potrivit legii, se face cu 19873,34 de lei pentru o unitate grad-hectar.

Preţul  normativ al terenurilor cu destinaţie agricolă se calculează în funcţie de fertilitatea medie a solului  stabilită pentru oraşul, satul (comuna) respectiv(ă) sau, la cererea proprietarului, în funcţie de fertilitatea solului stabilită pentru terenul respectiv.

Reguli noi la vânzarea și cumpărarea pământului în Moldova>>>

Preţul normativ al pământului pentru terenurile ocupate de obiective industriale, de transport, de alte construcţii, precum şi pentru terenurile cu altă destinaţie decât cea agricolă, se calculează în funcţie de fertilitatea medie a solului stabilită pentru republică.

În cazul vânzării terenurilor utilizate în procesul tehnologic aferente obiectivelor privatizate sau care se privatizează, aferente obiectivelor private, precum şi a terenurilor utilizate în procesul tehnologic aferente construcţiilor nefinalizate se aplică următorii coeficienţi:

  •     0,9 – pentru municipiul Chişinău;
  •     0,7 – pentru oraşele care intră în componenţa municipiului Chişinău;
  •     0,5 – pentru  satele (comunele) care intră în componenţa municipiului Chişinău;
  •     0,5 – pentru municipiile Bălţi, Bender, Tiraspol şi 0,4 – pentru localităţile care intră în componenţa acestora;
  •     0,2 – pentru oraşele Cahul, Căuşeni, Comrat, Edineţ, Hînceşti, Orhei, Rîbniţa, Soroca, Ungheni, Anenii Noi, Criuleni, Ialoveni, Străşeni;
  •     0,1 – pentru celelalte oraşe;
  •     0,02 – pentru sate (comune).

Preţul normativ al terenurilor cu destinaţie agricolă, loturilor de pământ de pe lângă casă şi al terenurilor întovărăşirilor pomicole se calculează prin aplicarea coeficientului 0,3 la tarifele specificate. Prezenta normă nu se aplică la calcularea cuantumului plăţii de arendă a terenurilor agricole.

Suprafaţa terenurilor utilizate în procesul tehnologic, aferente obiectivelor privatizate sau care se privatizează, obiectivelor private, precum şi a terenurilor utilizate în procesul tehnologic, aferente construcţiilor nefinalizate, se aprobă pentru terenurile proprietate publică a statului – de Agenția Proprietății Publice, iar pentru terenurile proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale – de consiliile locale conform unui regulament aprobat de Guvern.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Cum să ai venit de 10.000 euro dintr-un hectar de pământ

În cazul când unele terenuri din categoria terenurilor cu altă destinaţie decât cea agricolă sunt trecute în categoria terenurilor cu destinaţie agricolă sau ale fondului silvic, preţul normativ al pământului se calculează pornind de la tarifele specificate mai sus.

În cazul în care recultivarea terenurilor exploatate pentru extragerea zăcămintelor de substanțe minerale utile nu asigură returnarea terenurilor în circuitul agricol sau în fondul silvic la nivelul calității solului prevăzut în proiectul de recultivare, diferența dintre gradul de bonitate a solului de până la recultivare și după recultivare urmează a fi recuperată în funcție de tarifele stabilite pentru fiecare unitate grad-hectar la poziția menționată.

Fluxul de știri
0