Cum să ai venit de 10.000 euro dintr-un hectar de pământ

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Investești în înființarea afacerii de la câteva sute de euro până la 10.000 de euro și în primul an de roadă ți-ai scos banii. Despre ce afacere este vorba?

O livadă de nuci întinsă pe un hectar de pământ te face bogat muncind doar două săptămâni pe an, spune inginerul Iosif Kiss, consultant specializat în cultura nucului.

Banconote euro - Sputnik Moldova
Românii ar fi avut astăzi salarii de 4.000 de euro pe lună dacă...

Pentru a înființa o livadă de nuci, investiția variază de la câteva sute de euro la 10.000 de euro. În această sumă sunt incluse sistemele de irigații, fertilizarea solului şi tot ce mai este necesar pentru demararea proiectului. În plus, fermierii români au la dispoziție și fonduri europene incluse în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, informează agrointel.ro.

Singurul obstacol până la obținerea profitului este perioada de 4-5 ani pe care trebuie să o așteptați până când nucii plantați vor intra pe rod. După aceea, afacerea intră direct pe profit, iar livada necesită lucrări de mentenanță care vă vor răpi doar două săptămâni pe an.

O livadă cu nuci este o investiție pentru viitor. Inginerul Kiss dă asigurări că 1 ha de livadă de nuc generează un venit de minim 10.000 de euro pe an.

"Spre exemplu, în cazul hibrizilor pentru lemn, fiecare lună care trece de la plantarea unui hectar de pomi înseamnă o creștere în valoare de 1.000 de euro. Nici o bancă din lume nu poate oferi o astfel de dobândă pentru banii depuși sau, în acest caz, investiți în afacerea cu nuci", spune Iosif Kiss, consultant specializat în cultura nucului.

Astfel, o analiză amplă dovedește că o afacere cu nuci oferă câștiguri de două ori mai mari decât cele ale unui salariat cu venit mediu în România.

Impozitul pentru veniturile din livezile de până în 2,5 hectare este calculat de 4.709 lei/an, iar pentru livezile mai mari de 2,5 hectare este de 4.144 lei/an, a mai spus ing. Kiss. Pentru livezile de nuc se întâlnesc scheme de plantare realizate în sistem extensiv (sub o sută de pomi/hectar), în sistem clasic, semi-intensiv, intensiv, superintensiv şi în sistem hiper-intensiv.

Schema de plantare influenţează direct şi durata de viaţa livezii, dar şi productivitatea. Cu cât productivitatea e mai mare, cu atât mai scurtă este durata de viaţă a acesteia, precizează consultantul în cultura nucului.

O exploatație hiper-intensivă de nuc produce peste 35.000 eur/an.

Valorificarea producţiilor de nuci pe piața internă sau externă se poate face în mai multe moduri:

— în coajă;

— sub formă de miez de nucă, mixt sau selectat: jumătăţi, sferturi, optimi şi spărturi;

— sub formă de ulei;

— sub formă de produs finit de sine stătător (ex. miez de nucă glazurat cu ciocolata, cu miere de albine şi seminţe de susan, lapte de nucă, etc);

— sub formă de ingredient în produse alimentare (ex. cozonac cu nucă, biscuiţi cu nucă etc).

Fluxul de știri
0