Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se vând pământurile în Moldova. Decizia pe care o va lua astăzi Guvernul

© Pixabay / Pixabay / UnsplashTeren agricol
Teren agricol - Sputnik Moldova
Abonare
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului se află un proiect de lege privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului. Ședința va începe la ora 15.00.

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. Guvernul de la Chișinău va dezbate astăzi un proiect de lege care se referă la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului. Documentul este elaborat de un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova și prevede vânzarea-cumpărarea drumurilor care servesc activităților agricole, precum și drumurilor proiectate în acest scop dar și fâșiilor forestiere proiectate, dar neplantate.

Орошение кукурузного поля - Sputnik Moldova
Societate
Deputații discută despre noile amenzi care vor fi aplicate cetățenilor

Deputații propun introducerea în Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului a unui articol nou. Astfel, în scopul facilitării procesului de consolidare a terenurilor agricole, terenurile din cadrul unui câmp sau a unei porțiuni din acest câmp, ocupate de drumuri existente care servesc activității agricole sau drumurile proiectate în acest scop, precum și fâșiile forestiere proiectate dar neplantate se vor vinde la prețul normativ al pământului. Vânzarea-cumpărarea se va efectua la cererea proprietarului terenurilor supuse consolidării, în condițiile în care proprietar al acestor terenuri este una și aceiași persoană și nu se vor afecta procesele tehnologice de prelucrare a terenurilor adiacente.

Potrivit autorilor proiectului, în situația în care o persoană a devenit proprietar al tuturor terenurilor din cadrul unui câmp agricol, care anterior a fost parcelat, este imperios ca această persoană, în scopul consolidării, să privatizeze prin vânzare-cumpărare și drumurile tehnologice din interiorul câmpului. 

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) susține că problemele abordate în acest proiect sunt actuale, deoarece au fost proiectate un număr impunător de drumuri și alte bunuri ce servesc activitățile agricole, implicate în procese tehnologice în agricultură, care ocupă zeci de hectare.

”În prezent, pentru unele câmpuri agricole, a apărut necesitatea elaborării unor noi proiecte de organizare a teritoriului pentru fiecare localitate în parte, pentru că a dispărut necesitatea existenței unui număr impunător din aceste drumuri, ca rezultat al amortizării și defrișării plantațiilor multianuale existente, al consolidării terenurilor agricole”, se menționează în avizul dat de MADRM.

Totuși, specialiștii de la minister afirmă că prevederile proiectului nu oferă soluții juridice în acest sens și conține carențe de tehnică legislativă, care necesită a fi înlăturate.

Cu toate acestea, Guvernul va susține proiectul, cu condiția ca deputații să țină cont de recomandările prezentate de MADRM.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat de forul legislativ în două lecturi.  

Fluxul de știri
0