Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reacții adverse cauzate de medicamente: Ce au pus la cale autoritățile - Video

© Photo : Agenția Medicamentului și DispozitivelorReacțiile adverse cauzate de medicamente - o campanie a Agenției Medicamentului
Reacțiile adverse cauzate de medicamente - o campanie a Agenției Medicamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Campanie inedită desfășurată de Agenția Medicamentului: Află cum poți raporta efectele adverse cauzate de medicamente.

CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Moldovenii sunt îndemnați să raporteze reacțiile adverse cauzate de medicamente. O campanie inedită a fost lansată joi de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), în cadrul expoziției internaţionale specializate de echipamente medicale, preparate farmaceutice și stomatologie „MoldMedizin&MoldDent-2019”, deschise în ajun, unde instituția participă cu un stand dedicat farmacovigilenței.

”Sarcina de bază a Agenției este ca pe piața din Moldova să fie comercializate doar produse calitative, sigure și eificente. Iar sistemul național de farmacovigilență este unul dintre cele mai importante instrumente care ne permite să realizăm această sarcină. Prin intermediul lui, înregistrăm, sistematizăm şi gestionăm cazurile de reacţii adverse medicamentoase, precum şi cazurile privind eficacitatea medicamentelor raportate de personalul din sistemul de sănătate şi de pacienţi”, a declarat directorul Agenției, Zinaida Bezverhnii.

De ce medicamentele provoacă reacții adverse?

Fiecare medicament pe care îl procurăm în farmacie este însoțit de un prospect, pe care este important să-l citim cu atenție. În el vom găsi o listă a posibilelor reacții adverse – de la frecvente până la foarte rare – pe care acesta le poate provoca, potrivit producătorului, care a realizat un șir de teste preclinice și clinice pe un număr restrâns de voluntari. Odată ce medicamentul este lansat pe piață,  numărul pacienților care îl administrează crește considerabil, ceea ce înseamnă că pot apărea reacții adverse noi.

De ce este important să raportăm reacțiile adverse?

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
Insulina „Strim” – grave reacții adverse: Șeful pentru achiziții în Sănătate a fost demis

Raportările reacțiilor adverse sunt procesate de angajații Agenției Medicamentului, iar ulterior, în funcție de gravitatea/frecvența acestora, autoritatea responsabilă va lua măsurile necesare, astfel ca preparatul farmaceutic să devină mai tolerabil pentru pacienți.

Șeful secției Farmacovigilență și studii Clinice, din cadrul AMDM, Lina Gudima, a subliniat că în cazuri grave anumite preparate ar putea fi scoase din vânzare,  când riscurile la care este expus pacientul prevalează asupra beneficiilor.

”Este important să înțelegem că fiecare pacient răspunde individual la tratament, iar un medicament care provoacă reacții adverse nu este neapărat unul necalitativ – el poate fi eficient, dar totodată poate cauza un răspuns neprevăzut la pacient”, a declarat Gudima.

Cum raportăm reacțiile adverse?

Vaccin - Sputnik Moldova
Efecte adverse ale vaccinului anti-HPV. Ce cred japonezii

Raportarea reacțiilor adverse poate fi efectuată și online, pe siteul amed.md. Informația este automat stocată în baza de date națională privind reacțiile adverse, iar de acolo este transmisă în baza de date globală a Organizației Mondiale a Sănătății, unde se colectează date despre siguranța medicamentelor în etapa de postautorizare din majoritatea țărilor lumii. Dacă pentru angajații din sistemul medical, raportarea reacțiilor adverse este obligatorie, pentru pacienți este opțională, deși la fel de importantă.

Puteți raporta reacțiile adverse:

Online: pe pagina amed.md

Prin e-mail: farmacovigilenta@amed.md

Prin scrisoare expediată la adresa: Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Secţia Farmacovigilenţă şi Studii Clinice, MD-2028 or. Chişinău, str. Korolenko 2/1

Prin fax: 022 88-43-38

La telefon: 022 88-43-38

Fișa prin care puteți comunica despre reacțiile adverse poate fi descărcată aici.

Agenția precizează că îÎn anul 2018 au fost înregistrate 940 de raportări a reacțiilor adverse, 91% dintre ele parvenind de la specialiștii din sistemul medical. Pentru comparație, în 2010, către AMDM erau expediate doar 54 de sesizări. Creșterea numărului de raportări se datorează multiplelor campanii de informare, desfășurate de instituție, dar și de faptul că din 2015, acest proces a fost digitalizat.

Fluxul de știri
0