Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Întâlnire de gradul zero astăzi la Președinția Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful statului convoacă astăzi ședința Consiliul Suprem de Securitate. Ședința CSS va începe la ora 10:00 și va avea loc la Președinție.

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, convoacă astăzi, 12 septembrie, în ședință Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Ședința CSS va începe la ora 10:00 și va avea loc la Președinție.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Consiliul Suprem de Securitate va fi convocat astăzi: Despre ce vor discuta membrii CSS

Serviciul de presă al Președinției nu anunță subiectul ce va fi discutat la președinție, însă a făcut anunțul că șeful statului va face declarații pentru presă după ședința CSS.

Componența CSS

Din componența CSS fac parte președintele țării, consilierul șefului statului în domeniul apărării și securității naționale, preşedintele Parlamentului, premierul, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, ministrul de Interne, ministrul Justiției,  viceprim-ministrul pentru Reintegrare, ministrul Apărării, ministrul Economiei și Infrastructurii, directorul Serviciului de Informații și Securitate,  directorul adjunct al SIS, Procurorul General interimar, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei,  Bașkanul  Găgăuziei, secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

La ultima ședință s-a discutat despre Aeroportul Internațional Chișinău

Ultima ședință a CSS a avut loc pe data de 23 august. Șeful statului a convocat ședința în regim de urgență pentru a discuta despre subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).   

Dodon a declarat după ședință că prin decizia de a concesiona AIC au fost lezate interesele statului. Igor Dodon a mai spus că din informațiile care au fost prezentate la CSS reiese că în prezent cotele de capital din Avia Invest nu au fost înstrăinate.

”Acordul de concesionare a fost semnat în 2013 cu anumite condiții. A fost cedat dreptul de gestiune unui investitor privat pe o perioadă de 49 de ani, pentru ca investitorul să vină cu investiții de 244 de milioane de euro”, a menționat președintele.

În opinia CSS, la momentul semnării acordului există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Discuții la CSS: Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău trebuie reziliat

”În Acordul de concesiune a fost indicat că investitorul privat are dreptul să perceapă de la fiecare pasageri suma de 9 euro. Doar anul trecut numărul de pasageri în AIC a fost de 2,8 milioane. Doar în 2018, investitorul privat a acumulat din contul pasagerilor peste 24 de milioane de euro. Dacă înmulțim 24 de milioane de euro la 49 de ani, ajungem la suma de peste un miliard de euro care sunt achitați de cetățeni. În condițiile în care investitorul face investiții de doar 244 de milioane de euro”, a menționat șeful statului.

Președintele a declarat că în afară de această taxă mai sunt percepute și alte plăți. Astfel, că potrivit șefului statului, prin acest contract au fost lezate interesele statului. 

”Aceasta în afară de alte taxe. Pentru cei care au fost la guvernare în 2013-2015 și se laudă că au semnat un acord în interesul satului. Unde e interesul satului?”, s-a întrebat Dodon.

Președintele a mai spus că la ședința CSS s-a stabilit că în prezent nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest.

”Proprietarii au rămas aceiași. Acum este blocadă activitatea de a ceda cotele în Avia Invest”, a declarat președintele, care a adăugat că el pledează pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

La ședință au prezentat informații reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii și alte instituții ale statului implicate în proces.

Aeroportului Internațional Chișinău a trecut în gestiunea unei companii care aparține cunoscutei dinastii bancare Rothschild. Astfel, compania NR Investments Ltd din insula Guernsey, creată în 2007, a ajuns la un acord cu Avia Invest pentru a achiziționa 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al companiei străine, acordul a fost încheiat pe data de 19 august între reprezentanții Avia Invest LLC și beneficiarul NR Investments, Nathaniel Rothschild.

Fluxul de știri
0