Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tarifele la călătoria cu transportul pentru pasageri s-ar putea dubla: Ce spune Guvernul

© Sputnik / Miroslav RotariОбщественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Abonare
Transportatorii de pasageri din Moldova au organizat astăzi o acțiune de protest în care au cerut majorarea tarifelor la transportul de călători.

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. Transportatorii din Moldova au organizat astăzi, 12 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), o acțiune de protest în cadrul căreia au cerut autorităților majorarea tarifului la transportul de călători.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Societate
Prețurile din Moldova au golit buzunarele cetățenilor

Acțiunea a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) împreună cu companiile de transport de pasageri. Marșul de protest nu a afectat activitatea curselor regulate.

Protestatarii au cerut majorarea tarifului pentru un kilometru parcurs de la 48 de bani până la aproape un leu.

În replică, Ministerul Economiei și Infrastructurii a emis un comunicat de presă în care anunță că ”se află într-un dialog permanent cu toate asociațiile patronale din domeniul transportului rutier, inclusiv prin intermediul platformei Consiliului Consultativ al ministerului, din componența căruia fac parte toate asociațiile patronale din domeniu”.

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că a desfășurat o serie de întrevederi, în cadrul cărora au fost discutate problemele și deficiențele pe care le întâmpină operatorii de transport.

Ambuteiaj - Sputnik Moldova
Societate
La Chișinău încep protestele – Detalii

”Ca rezultat, au fost identificate un șir de propuneri privind modificarea legislației din domeniu, atât cea fiscală, cât și cea contravențională, urmând ca reprezentanții asociațiilor patronale să formuleze și să prezinte o propunere comună în adresa ministerului pentru îmbunătățirea cadrului legislativ”, se menționează în comunicatul ministerului. 

Totodată, reprezentanții asociațiilor patronale au fost informați că Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de examinare a argumentării majorării tarifelor, analizând corectitudinea metodologiei de calcul și consultând membrii Consiliului Consultativ din domeniul transportului rutier în acest proces. MEI este dispus să continue dialogul cu operatorii de transport, în condițiile în care aceștia vor veni cu un plan de acțiuni clar determinat, inclusiv, ajustarea treptată a tarifelor, luând în considerare capacitatea de plată a cetățenilor, iar toate deciziile privind tarifele vor fi supuse consultărilor publice.

Gara de Nord  - Sputnik Moldova
Societate
Antreprenorii cer dublarea tarifelor pentru transportul interurban: În caz contrar – grevă

Reprezentanții ministerului mai susțin că orice solicitare din partea transportatorilor de majorare a tarifului, trebuie să vină cu asumarea de către ei a unor indici măsurabili și clari de calitate pentru serviciile prestate cetățenilor. Și anume: antrenarea la deservirea serviciilor regulate a unităților de transport destinate exclusiv transportării persoanelor și nicidecum a celor reutilate din marfare; asigurarea respectării depline a drepturilor pasagerilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale; antrenarea personalului calificat și asigurarea pregătirii continue a acestuia; respectarea strictă de către operatorii de transport a legislației din domeniul transporturilor rutiere, precum și a celei fiscale.

Premierul Maia Sandu a declarat că în acest proces trebuie să se țină cont în primul rând de interesul cetățenilor.

”Noi trebuie să protejăm cetățeanul. Interesul cetățeanului este pe prim. Vom discuta având în prim plan interesul cetățenilor”, a reiterat șeful Guvernului.  

Fluxul de știri
0