Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

MAE al Rusiei s-a pronunțat referitor la statutul limbii ruse în Moldova

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaSediul MAE al Federației Ruse, Moscova
Sediul MAE al Federației Ruse, Moscova - Sputnik Moldova
Abonare
MAE al Federației Ruse a atras atenția asupra necesității de a asigura dreptul jurnaliștilor la libertatea activității profesionale și de a nu admite o politică discriminatorie față de mijloacele de informare, cea ce se întâmpla în perioada guvernului precedent.

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. În Moldova este necesar să fie întreprinse măsuri în vederea păstrării statutului limbii ruse, a declarat Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, la încheierea negocierilor cu omologul său moldovean, Nicu Popescu.

Ambasada Rusiei în Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Ambasada Rusiei acordă sprijin școlilor și copiilor din Moldova

„A fost pusă problema necesității întreprinderii măsurilor pentru menținerea statutului limbii ruse în Moldova. Colegii noștri au luat act. Sper că acest lucru va permite să nu fie admisă restrângerea artificială a spațiului vorbitorilor de limbă rusă și a rușilor din Republica Moldova”, a punctat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a subliniat că părțile „au convenit să întreprindă măsuri pentru a renunța la încălcările regimului fără vize, la aplicarea măsurilor prohibitiv-restrictive față de cetățenii ambelor țări”.

„Am atras atenția asupra necesității de a asigura dreptul jurnaliștilor la libertatea activității profesionale și de a nu admite politica discriminatorie față de mijloacele de informare. Asemenea acțiuni au fost aplicate de către guvernul precedent față de mass-media ruse”, a declarat Lavrov.

Jurnaliștilor ruși le-a fost interzisă regulat intrarea în Moldova. Astfel, în octombrie 2015 au avut loc două cazuri de reținere în aeroportul Chișinău a reporterilor HTB. Jurnaliștii au fost întorși înapoi la Moscova. Ulterior, și echipa de filmare a VGTRK, care mergea să reflecte alegerile din Găgăuzia, nu a fost lăsată să intre în Moldova.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Detalii: De ce i-a fost interzisă lui Alexandr Malkevici intrarea în Republica Moldova

În afară de aceasta, directorul general al AIP „Rossia segodnia”, Dmitri Kiselev, și autorul filmului „Крым. Возвращение на Родину”, jurnalistul Andrei Kondrașov, au fost declarați persoane indezirabile pe teritoriul Moldovei, fiindu-le interzisă intrarea în Moldova pe un termen de cinci ani. O altă persoană declarată indezirabilă în Moldova este și scriitorul Armen Gasparean, blogger, prezentator radio, angajat al AIP „Rossia segodnia”.

La începutul anului 2018 guvernul precedent al Republicii Moldova a interzis retransmiterea pe teritoriul țării a programelor teleradio cu un conținut informațional, analitic, militar și politic din țările care nu au ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră. Sub această incidență s-au pomenit, în primul rând, programele din Rusia. Proiectul a fost supus unei critici dure din partea societății civile, a opoziției parlamentare și a șefului statului. Însă documentul a fost semnat la acea oră de către spicherul Parlamentului, Andrian Candu. Legea a intrat în vigoare în februarie 2018.

Fluxul de știri
0