„Piața de asigurări în Moldova se află la o etapă embrionară. Valoarea ei este de 1,5 miliarde de lei, adică 0,8 la sută din PIB, mult mai puțin decât în statele din regiune. Piața se menține, în mare parte, pe asigurările obligatorii. Mai avem de lucru în acest domeniu pentru a ajunge la o cotă de 1,5% sau 2% din PIB. Asta ar fi o strategie pe termen mediu”, a precizat Ioniță.
O altă problemă a pieței de asigurări, în opinia expertului, ține de calitatea reglementării, care lasă de dorit. Dacă media europeană rata despăgubirilor este de 80% din volumul primelor colectate, la noi acest indicator este mult mai mic.
„Anul trecut, din 1,5 miliarde de lei colectate s-au returnat 500 milioane de milioane. Asta înseamnă că oamenii noștri plătesc prea scump primele de asigurare, iar despăgubirile sunt de două ori mai mici decât ar trebui să fie. Din acest motiv CNPF trebuie să-și traseze obiectivul ca volumul primelor plătite să fie cu mult mai mare decât în prezent, ca oamenii noștri să simtă calitatea serviciilor”, a punctat expertul.
Un produs solicitat de cetățeni este „Cartea Verde”. Ioniță spune că în ultimii ani prețul ei a scăzut, dar există și aici rezerve.
„Regulatorul ar trebui, împreună cu companiile de asigurări, să convină asupra unui preț acceptabil pentru „Cartea Verde”, pentru cea mai solicitată destinație - România sau cea mai solicitată perioadă de 7 zile. Rezerve financiare la acest capitol sunt. Cetățenii merită niște produse mai ieftine și mai calitative în domeniul asigurărilor”, a precizat Ioniță.
Autor: Eduard Maciac