Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi, noi reguli în cazul accidentelor rutiere

© Sputnik / Miroslav RotariStrada Alecu Russo
Strada Alecu Russo - Sputnik Moldova
Abonare
Din 8 septembrie intră în vigoare procedura de constatare amiabilă a accidentelor auto minore, în baza poliței RCA, fără documentarea cazului de către Poliție. Procedura va fi posibilă din 2020 și în baza poliței „Carte Verde”.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Procedura de constatare amiabilă va fi aplicată în accidentele rutiere în care au fost implicate nu mai mult de două automobile și dacă daunele materiale nu depășesc zece mii de lei (10.000 de lei).

Tatiana Stradnic - Sputnik Moldova
Societate
Plini de datorii: Greșeala moldovenilor care au mers fără poliță medicală peste hotare

Condiția este ca ambii șoferi implicați în accident să dispună de polița RCA - asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru autovehicule în interiorul Republicii Moldova, precizează Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).  

Astfel, din 8 septembrie 2019, conducătorii auto care vor conveni o înțelegere amiabilă urmează să solicite formularul „Constatare amiabilă de accident” de la compania de asigurări la care au perfectat polița RCA.

Formularul completat va fi prezentat apoi asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la Poliție.

„Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională”, subliniază CNPF.

Poliția va fi solicitată să intervină numai dacă șoferii implicați în accident nu vor reuși să ajungă la o înțelegere.

Pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura va fi posibilă de la începutul anului 2020.

Fluxul de știri
0