Lupta SUA-Huawei se mută la București

© AP Photo / Michael ProbstСуперлуние во Вахенбухене, недалеко от Франкфурта, Германия
Суперлуние во Вахенбухене, недалеко от Франкфурта, Германия - Sputnik Moldova
Abonare
Huawei acuză SUA că derulează la București o acțiune motivată politic împotriva companiei chineze și că interferează în zona mediului de afaceri al României.

BUCUREȘTI, 10 sept - Sputnik, Marius Holdean.​ Scandalul SUA-Huawei ia noi proproții după ce Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat recent la București că încurajează România să devină o țară "liberă de Huawei". Compania chineză a venit cu un răspuns prin care critică acuzațiile ”nefondate” făcute de Sondland în România.

”Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic impotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, explică cei de la Huawei.

Sergueï Lavrov - Sputnik Moldova
Politică
Este China "fratele mai mare" al Rusiei? – Iată ce spune un înalt demnitar de la Moscova

Cel care a început disputa a fost Ambasadorul SUA la UE:

"România tocmai a semnat un memorandum de înțelegere cu SUA, chiar înaintea întâlnirii pe care președintele Iohannis a avut-o cu Președintele Trump. Scopul, în conformitate cu acel Memorandum, este ca România să devină, să spun așa, liberă de Huawei".

Ambasadorul lasă România să folosească ce echipamente dorește, dar să nu fie chinezești ci americane, într-o declarație în care se contrazice de la un capăt la altul:

”Vrem ca prietenii și aliații noștri să folosească orice fel de echipament doresc pentru 5G, atât timp cât respectă standardele de guvernare, ceea ce nu include împărtășirea de informații cu guvernele-gazdă, nu include activități maligne și o serie de multe alte lucruri față de care, evident, ne opunem. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție", a declarat Gordon Sondland, punând gaz pe foc după memorandumul controversat semnat în numele României la Washington.

Replica Huawei

Huawei a transmis un mesaj prin care se opune acuzațiilor nefondate făcute de Sondland în România:

„Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic impotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de 3 ori mai costisitoare. În plus, rețelele Statelor Unite nu oferă securitate sporită. În aceste condiții, este ridicolă încercarea guvernului SUA de a forța propagarea unei experiențe de calitate scăzută, către alte țări”.

Huawei mai spune că a apreciat întotdeauna inițiativa UE de a gestiona capitolul siguranței cibernetice pe bază de standarde și mecanisme de securitate și cunoaște faptul că România ia, de asemenea, parte în mod activ la acest proces, ajutând la dezvoltarea acestuia. Compania consideră că aceasta este modalitatea potrivită de a face față provocărilor de securitate cibernetică.

Huawei explică în mesajul său că este o companie privată, deținută integral de angajații săi, cu structuri de guvernare și de acționariat foarte bine definite. Nicio agenție guvernamentală sau organizație externă nu deține acțiuni în cadrul companiei și nici nu controlează Huawei în vreun fel. În ultimele 3 decenii, Huawei a deservit 3 miliarde de clienți la nivel global, inclusiv în România.

Huawei - Sputnik Moldova
„Problema Huawei” - China a comentat presiunile Statelor Unite asupra Germaniei

Huawei mai arată că deține un sistem de asigurare a securității cibernetice robust și are un istoric bun în ceea ce privește acest capitol. De fiecare dată, compania a fost deschisă și chiar i-a incurajat pe toți cei interesați să ia legătura cu reprezentanții săi pentru a programa o vizită la sediul Huawei, vizită care, cu siguranță îi va ajuta să înțeleagă mai bine modul in care compania funcționează. Huawei este increzătoare că guvernul României va lua, în mod independent, decizia care va avantaja cel mai bine cetățenii români.

Companie chineză explică și faptul că, mulțumită deschiderii României, precum și mediului investițional echitabil, este prezentă în România de 17 ani, contribuind la dezvoltarea economiei și mediului digital.

Huawei anunță că este pregătită și dorește să ofere în continuare României produse și soluții sigure și pe care se poate baza și că este, de asemenea, pregătită să își folosească experiza internațională și avantajele în ceea ce privește inovația, pentru a susține creșterea economică a României

Fluxul de știri
0