Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Suc de mere moldovenesc cu pesticide: Iată cum s-a ajuns la asta

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Unii producătorii agricoli din Moldova folosesc produse de uz fitosanitar interzise. Din cauza iresponsabilității lor, procesatorii de fructe au înregistrat pierderi. Ministerul de resort a reacționat.

CHIȘINĂU, 22 mai — Sputnik. Republica Moldova a ratat șansa de a exporta în 2018 mai multe loturi de suc concentrat de mere din cauza faptului că acesta conținea reziduuri de pesticide. Și mai grav este faptul că, potrivit analizelor de laborator, era vorba de reziduuri ale unor produse de uz fitosanitar interzise în Moldova, după cum a informat marți, 21 mai, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).  

Livadă de mere - Sputnik Moldova
Culmea disperării: În Moldova agricultorii defrișează pe-un cap livezile de meri - Video

Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate peste 50 de analize de laborator a sucului concentrat de mere şi în majoritatea cazurilor au fost depistate reziduuri de pesticide. În consecință, a fost imposibilă exportarea acestui produs în țările europene, Statele Unite ale Americii şi Canada. Faptul a fost semnalat de reprezentanții întreprinderilor  procesatoare de fructe.

MADRM a convocat o ședință de lucru consacrată acestui subiect, la care au participat reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli “Uniagroprotect” și Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”. 

Asociaţia Producătorilor de Conserve „Speranţa-Con” a semnalat că în sucul concentrat de mere au fost depistate reziduuri de Omethoate, Benomyl, Carbendazim și Demetoat. Ca urmare, procesatorii de fructe au solicitat excluderea acestor produse din Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Reprezentanții MADRM au informat însă că în Republica Moldova nici nu este permisă utilizarea substanțelor menționate. Produse cu substanţa activă Omithoate nu au fost omologate niciodată, iar cele ce conțin Benomyl și Carbendazim au fost radiate din Registru încă în 2017.

„Faptul prezenţei reziduurilor acestor substanţe în sucul de mere presupune că producătorii agricoli utilizează produse de uz fitosanitar interzise pentru aplicare la culturile agricole”, a fost concluzia MADRM.

Procesatorilor de fructe și legume li s-a recomandat să semneze din timp cu producătorii contractele cu privire la condițiile în care sunt dispuși să achiziționeze materia primă.

albine - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Mor albinele în Moldova – Iată care este cauza

MADRM a cerut o mai bună monitorizare a respectării cerințelor de siguranță alimentară și i-a îndemnat pe producătorii agricoli să respecte cerințele de utilizare a produselor de uz fitosanitar.

Ministerul a atenționat că limita maximă admisă de reziduuri de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală poate fi asigurată prin respectarea termenului de aşteptare de la aplicarea ultimului tratament fitosanitar până la recoltare.

Câți nitrați sunt în căpșunile din Republica Moldova>>>

Fluxul de știri
0