Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Virus mortal în Republica Moldova: În România sunt decese – precizări oficiale

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaКапельница / Picurătoare
Капельница / Picurătoare - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) confirmă, vineri, 6 septembrie, înregistrarea unui caz de boală provocat de virusul West Nile, în premieră absolută pentru Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Virusul West Nile a fost confirmat de laborator în cazul unui bărbat de 70 de ani din municipiul Cahul, informează ANSP.

Laborator - Sputnik Moldova
Societate
Alertă maximă: Un virus mortal a pătruns în Republica Moldova – precizări oficiale

Acesta se află la Spitalul de Urgență din Chișinău, inițial fiind internat cu simptome grave în spitalul din orașul Cahul.

„Persoana s-a îmbolnăvit pe data de 24.08.2019, prezentând oboseală, mialgie și febră de 39-40 de grade Celsius”, potrivit autorității naționale în domeniul sănătății publice.

Bărbatul le-ar fi spus medicilor că a fost înțepat de o insectă acasă.

Totodată, el a efectuat o vizită în România pe data de 18 august, unde au fost raportate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu West Nile.

„Din anamneza epidemiologică, s-a constatat că bolnavul a fost înțepat la domiciliu de o insectă necunoscută, totodată, pe 18.08.2019 a fost în vizită la Galați, România, unde au fost înregistrate cazuri de boală pe parcursul anului 2019”, a precizat ANSP.

În perioada 3 iunie – 28 august, în Romania au fost înregistrate 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, iar două persoane au decedat.

Pe parcursul anului 2019, cazuri de infecție cu virusul West Nile (170) au fost raportate de 8 țări din Uniunea Europeană: Grecia (126), România (19), Cipru (11), Ungaria (7), Italia (3), Bulgaria (2), Austria (1) și Franța (1). Totodată, Serbia (7) și Turcia (7) au înregistrat 14 cazuri în sezonul 2019. 17 decese provocate de infecția cu virusul West Nile au fost raportate de Grecia (13), România (2), Cipru (1) și Serbia (1).

Simptome ale West Nile

Infecția cu virusul West Nile (VWN) este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate.

Apă, servicii comunale, animale, pisică - Sputnik Moldova
Societate
Groaznic pentru Moldova: Două boli fac ravagii în raioane – risc major pentru oameni

Transmiterea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om.

Țânțarul devine infectat cu VWN în urma hrănirii cu sângele animalelor, păsărilor bolnave, precizează ANSP.

Manifestările clinice ale infecției cu VWN sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Persoanele infectate cu virusul West Nile pot prezenta următoarele simptome:

  • stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;
  • febră ridicată (38-40 de grade Celsius), însoțită de durere de cap intensă;
  • dureri de gât, mușchi și articulații;
  • sensibilitate crescută la lumină.

Totodată, infecția cu virusul West Nile se poate manifesta diferit, explică ANSP:

  1. Ca o infecție asimptomatică: în aproape 80% din cazuri, pacienții nu au semne și nu au simptome.
  2. Ca febra West Nile: aproape 20% dintre pacienții se confruntă cu un sindrom febril ușor.
  3. Boli neuroinvazive - aproape 1% dintre pacienții cu infecția cauzată de virusul West Nile dezvoltă complicații în sistemul nervos central, care afectează creierul și măduva spinării. Așadar, doar un procent mic dintre indivizii infectați dezvoltă infecții neurologice mai grave, iar aproape 10% dintre aceste cazuri sunt fatale.

Nu există tratament specific împotriva infecției cu virusul West Nile. Odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari

  • Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.
  • Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), reduceți la minimum plimbările în timpul nocturn.
  • Utilizați creme, spray-uri ce resping insectele când sunteți în aer liber.
  • Montați plase la ferestre și uși, pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.
  • Asigurați amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții.
  • Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor - astfel veți preveni înmulțirea țânțarilor, care își depun ouăle în apa stătătoare.
  • Evacuați regulat gunoiul menajer.
  • Respectați regulile de protecție contra înțepăturilor de țânțari în timpul călătoriilor în zonele cu risc de molipsire.
  • Adresați-vă operativ după asistență medicală în caz de îmbolnăvire.

Nu există vaccin împotriva virusului West Nile. Specialiștii spun că bolile tropicale se răspândesc cu iuțeală în Europa din cauza schimbărilor climatice.

Fluxul de știri
0