Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă maximă: Un virus mortal a pătruns în Republica Moldova – precizări oficiale

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaLaborator
Laborator - Sputnik Moldova
Abonare
Primul caz de îmbolnăvire cu periculosul virus West Nile a fost înregistrat în Republica Moldova. Boala a fost confirmată la un bărbat în etate din orașul Cahul.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Un bărbat în etate din Cahul a fost infestat cu virusul West Nile, diagnosticul fiind confirmat prin analize de laborator.

Santorini, Grecia - Sputnik Moldova
Avertizare pentru cei care merg în Grecia: Risc major de contaminare cu un virus periculos

După ce a fost internat inițial cu simptome grave în spitalul din Cahul, bărbatul a fost transferat la Spitalul de Urgență din Chișinău de Serviciul Aviasan, potrivit ultimelor informații.

Acesta este primul caz de infestare cu West Nile înregistrat în Republica Moldova.

Centrul de sănătate publică din Cahul a informat presa locală, printr-un comunicat, că bărbatul, „de vârstă înaintată” ar fi fost înțepat de un țânțar „aproximativ la mijlocul lunii august” și „a dezvoltat o infecție West Nile, confirmată de laborator”.

Nu există vaccin sau tratament specific pentru West Nile

Specialiștii spun că bolile tropicale se răspândesc cu iuțeală în Europa din cauza schimbărilor climatice.

Apă, servicii comunale, animale, pisică - Sputnik Moldova
Societate
Groaznic pentru Moldova: Două boli fac ravagii în raioane – risc major pentru oameni

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific împotriva virusului West Nile.

Simptomele, în cazul formelor severe ale bolii, includ dureri de cap, febră, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară şi paralizie.

Oamenii sunt sfătuiți să se ferească de înțepăturile țânțarilor, inclusiv prin aplicarea pe corp a spray-urilor și unguentelor ce alungă insectele și prin instalarea plaselor de protecție la ferestre.

Vara aceasta a fost anunțat pericol major de infestare cu West Nile în Grecia, una dintre destinațiile turistice preferate ale moldovenilor. În România au fost înregistrate în acest an mai multe cazuri de îmbolnăvire și chiar de deces.

În 2018, aproximativ 400 de europeni au murit din cauza virusului West Nile. Peste 300 de oameni au fost infectați cu virusul West Nile în Grecia, iar 50 de persoane au decedat. De asemenea, în România, Italia, Cipru și Serbia a fost înregistrată o sporire a cazurilor de infectare cu virusul West Nile.

În România, anul trecut au fost înregistrate 256 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virusul West Nile, fiind înregistrate 36 de decese la pacienți cu co-morbidități.

Fluxul de știri
0