Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Groaznic pentru Moldova: Două boli fac ravagii în raioane – risc major pentru oameni

© Sputnik / Саид Царнаев / Accesați arhiva multimediaApă, servicii comunale, animale, pisică
Apă, servicii comunale, animale, pisică - Sputnik Moldova
Abonare
Situație de risc maxim în Republica Moldova: au fost depistate tocmai 11 animale bolnave de rabie: 3 bovine, 3 câini, 3 pisici și 2 vulpi. Totodată, au fost confirmate 17 focare de pesta porcină africană la porci domestici și la mistreți.

CHIȘINĂU, 2 sep – Sputnik. Pe teritoriul Republicii Moldova există 11 cazuri de rabie conformate prin analize de laborator, anunță Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) luni, 2 septembrie.

Свиной грипп - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Pesta porcină africană, de neoprit - ANSA oferă detalii

Sunt anunțate oficial doar cazurile depistate, existând riscul ca numărul animalelor bolnave, care pot transmite virusul turbării oamenilor, să fie mai mare.    

Potrivit ANSA, în ultimele zile, virusul turbării a fost confirmat la o bovină în raionul Leova și la două bovine în raionul Glodeni, la trei câini în raioanele Taraclia, Ștefan Vodă și Rîbnița, la trei pisici în raioanele Căușeni, Taraclia, Slobozia, la 2 vulpi în raioanele Ungheni și  Florești.

Turbarea – mortală pentru om

Rabia poate fi prevenită, dar boala, odată instalată în organismul uman, este mortală.

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
Avertisment pentru toți moldovenii: De ce s-a îmbolnăvit de rabie băiatul de 11 ani

Reamintim că, la mijlocul lunii iunie, un băiat de 11 ani, diagnosticat cu rabie, după ce ar fi fost zgâriat de un câine bolnav, a decedat într-un spital din Chișinău, după ce a fost văzut de medici cu care întârziere.

În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactului cu acesta. Boala este mortală.

Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de rabie (turbare), astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.

Pesta porcină – activă în mai multe raioane

Totodată, în ultimele zile au fost înregistrate 17 cazuri pozitive de pesta porcină africană la porci domestici și mistreți. În raionul Cahul există tocmai 7 focare: în Crihana Veche – 3, Lunca Prutului – 2, Cucoara – 1, Tătărăști – 1; în raionul Cantemir: 8 focare - Gotești – 3, Lunca Prutului, Gotești – 1, Chiltosu – 1, Țiganca Nouă – 2, Lunca Prutului, Țiganca – 1; raionul Cimișlia: 2 focare în Gura Galbenei.

De la începutul anului, sute de porci infestați cu pesta porcină africană, din gospodării și din ferme, au fost sacrificați în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0