Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări la acordarea concediului medical: Cum va funcționa noul sistem

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaCertificat medical, imagine simbol
Certificat medical, imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Certificatele de concediu medical vor continua să fie întocmite pe suport de hârtie pentru a fi prezentate de salariat angajatorului. Electronic vor fi înregistrate doar datele din certificat.

CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Ministerul Sănătății Protecției Sociale și Familiei a venit cu precizări referitor la modul de funcționare a portalului online a certificatelor de concediu medical. 

Алла Немеренко  - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Sănătății este îngrijorat de situația din Moldova: Insistă să fie luate măsuri

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2019, calcularea şi achitarea îndemnizaţiei privind incapacitatea temporară de muncă va fi asigurată direct de Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Din data de 28 august, datele din certificatele de concediu medical sunt procesate electronic, în modul stabilit prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și transmise pentru determinarea și plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă către Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul platformei guvernamentale MConnect.

În contextul celor expuse mai sus, reprezentanții ministerului sănătății vin cu următoarele precizări:

  • Persoanei în incapacitate temporară de muncă i se eliberează în continuare certificatul de concediu medical pe suport de hârtie, pentru a fi prezentat angajatorului.
  • Indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau de accidente nelegate de muncă vor fi calculate și achitate de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă al aceluiaşi angajat.

Rolul instituțiilor medico-sanitare publice sau celor private este de a introduce datele pe portalul certificatelor de concediu medical și de a informa pacienții despre noile reglementări. Pe portalul on-line vor fi introduse datele din certificatele eliberate de către medici, începând cu 1 iulie 2019.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Vor trebui sau nu unii pensionari să prezinte certificat că sunt încă în viață

Motivul întârzierii apariției portalului on-line a fost legat de faptul că primul câștigător al achiziției publice, realizate de precedenta conducere a Ministerului, după câteva luni de falsă activitate a refuzat realizarea contractului pe motiv că nu se încadrează în termene și nu are capacități umane suficiente. Astfel, Ministerul a fost pus în situația de a începe procedura de achiziții de la zero și, după două proceduri repetate de achiziții, a inițiat crearea portalului certificatelor de concediu medical.

Utilizarea portalului certificatelor de concediu medical are drept scop instituirea unui mecanism de evidență și control sistemic asupra modului de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă și aducerea în concordanță a plăților cu experiența internațională.

Fluxul de știri
0