Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătății este îngrijorat de situația din Moldova: Insistă să fie luate măsuri

© Sputnik / Miroslav RotariАлла Немеренко
Алла Немеренко  - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății a dispus luarea unor măsuri concrete privind lupta cu ambrozia - planta care poate provoca alergii severe.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a semnat un ordin prin care ANSP va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni mai eficiente de distrugere a ambroziei.

Ambrozia prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpuri sau pe maluri, fiind cunoscută și ca iarba pârloagelor, are un potenţial enorm de răspândire, producând peste 3000 de seminţe anual.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Din 12 noiembrie intră în vigoare noi amenzi. Îi vizează pe toți moldovenii

„Am semnat un ordin prin care Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni concrete de distrugere a ambroziei în spațiile publice, spațiile întreprinderilor de stat și private, cât și în sectoarele particulare pentru a asigura un mediu sănătos de viață și pentru a diminua riscurile pentru sănătate”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

ANSP va asigura controlul, în limita competențelor funcționale, tuturor subiecților pasibili controlului de stat în domeniul sănătății publice, și va întreprinde un șir de măsuri de monitorizare a acțiunilor întreprinse în teritorii. ANSP de asemenea va organiza acțiuni de informare și conștientizare a problemei date.

„Uneori este atât de simplu să tratezi o boală! Fără a merge la medic, fără a lua pastile, fără a ajunge la spital. Doar distrugând o buruiană urâtă. Împreună, demonstrând că ne pasă de cei care suferă”, a mai scris Ala Nemerenco.

Amintim că, din 12 noiembrie 2018 a început acțiunea juridică a Regulamentului privind combaterea şi prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, aprobat de Guvernul de la Chișinău.

Ambrozia a fost inclusă în lista plantelor interzise în Moldova. Planta crește în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase și este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice, care mai este numită ”febra fânului”.

Cine este obligat să ”lupte” cu ambrozia

Regulamentul privind combaterea şi prevenirea răspândirii buruienii ambrozia stabilește norme juridice ce reglementează obligaţiile subiecților responsabili de gestionarea terenurilor și ale autorităților publice centrale în vederea asigurării unui mediu sănătos de viaţă prin diminuarea riscurilor pentru sănătatea omului pe care le prezintă buruiana.

paie de mac - Sputnik Moldova
Societate
"Recoltă" de mac şi canabis, adunată de poliţişti la Hânceşti

Prin urmare, orice persoană juridică sau fizică care deține sau arendează terenuri este obligată să contribuie la combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei, în caz contrar va fi amendată.

Regulamentul prevede că subiecții responsabili de gestionarea terenurilor au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea acesteia în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor vor desfăşura lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, tratare cu produse de uz fitosanitar.

Amenzile pentru ambrozie vor ajunge până la 6 mii de lei

Subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor verifica și vor identifica terenurile infectate cu buruiana ambrozia, primăvara după răsărirea acestea, inclusiv până la data de 30 mai a fiecărui an.

Добыча сока мака для опиума / Dobândirea sucului de mac pentru producerea opiumului - Sputnik Moldova
Societate
Poliţia adună "recolta" de mac și cânepă

Pentru nerespectarea de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a prevederilor Regulamentului, inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai ANSA, întocmesc un proces-verbal, cu indicarea termenului de lichidare a neconformităților depistate.

Nerespectarea indicațiilor incluse în procesul-verbal constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale sau dela 600 la 1500 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale ori de la 3 mii la 6 mii de lei aplicată persoanei juridice.

În cazul în care este imposibilă identificarea subiecților responsabili de gestionarea terenurilor sau în cazul persoanelor vârstnice cu afecțiuni medicale care se află în imposibilitatea aplicării măsurilor de combatere și prevenire a buruienii ambrozia, ori în caz de litigii, decese, responsabilitatea pentru întreținerea conformă a terenurilor revine autorităţilor publice locale, în a căror rază teritorială este situat terenul infectat.

Fluxul de știri
0