Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Disensiuni între ACUM și PSRM sau ce insinuează președintele PPE, Joseph Daul?

© Photo : Maia SanduConferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Partidului Popular European, Joseph Daul
Conferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Partidului Popular European, Joseph Daul - Sputnik Moldova
Abonare
De ce președintele PPE seamănă zâzanie în sânul majorității parlamentare din Chișinău? Aceasta este întrebarea pe care mi-am pus-o după declarațiile făcute astăzi, la Chișinău, de către președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o împreună cu premierul Maia Sandu.

Liderul popularilor europeni a fost întrebat de către un jurnalist, probabil invidios pe socialiști că au reușit să constituie o majoritate guvernamentală cu ACUM, "cum privește alianța PPDA și PAS cu socialiștii proruși și ce îngrijorări are?". În mod surprinzător, Joseph Daul a declarat, fie și printre rânduri, nu cu text deschis, că îi suspectează pe socialiștii moldoveni de faptul că nu doresc reforma Justiției.

Глава Европейской народной партии, евродепутат Жозеф Доль - Sputnik Moldova
Politică
Joseph Daul: Nu sunt sigur că există un consens între partidele de guvernământ

"Preocupările mele sunt ca ei (socialiștii – n.n.) să-și respecte angajamentele. Mâine îi voi spune președintelui (Igor Dodon – n.n.) referitor la angajamentele asumate că angajamentele asumate trebuie realizate. Și schimbările primare care trebuie realizate sunt schimbările din justiție. Uniunea Europeană, dar și Partidul Popular European așteaptă să se schimbe situația din justiție. Încă nu suntem siguri că există un consens în acest sens cu socialiștii moldoveni. Eu am încredere în ei, îi voi spune și președintelui Parlamentului (Zinaida Greceanîi, care este președintele PSRM – n.n.), dar, anume de la nivelul Parlamentului European, vom urmări atent dacă schimbările în acest domeniu se realizează minuțios", a declarat președintele Partidului Popular European.

Răspunsul lui Joseph Daul ne surprinde pentru că, dacă este adevărat ceea ce spune el, și anume că nu există un consens între ACUM și PSRM privind reforma justiției, lucrul acesta ar trebui să-l aflăm nu de la un străin, fie el și președintele PPE, ci de la aleșii noștri, cărora poporul le-a delegat puterea și care au obligația să le spună propriilor alegători ce se întâmplă în sânul majorității parlamentare.

Dacă însă nu este adevărat că socialiștii nu ar fi cooperanți în chestiunea reformei Justiției, atunci președintele PPE nu face altceva decât să bage zâzanie în sânul majorității parlamentare din Republica Moldova.

Socialiștii, ca tovarăși de drum pentru partenerii locali ai popularilor europeni

Maia Sandu despre noul investitor al Aeroprtului Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Când se va desface alianța ACUM-PSRM sau de ce Maia Sandu a vorbit în childuri în Lituania

În opinia mea, în acest moment, Uniunea Europeană, în general, și Partidul Popular European, în particular, nu au interesul să desfacă actuala majoritate parlamentară de la Chișinău. Și asta pentru că, fără socialiști, blocul ACUM, care este partenerul, dacă nu chiar clientul birocrației europene (mai mult PAS, decât PPDA), nu ar putea guverna, ar pierde puterea. Bruxelles-ul îi privește acum pe socialiști moldoveni ca pe un fel de tovarăși de drum pentru prietenii lor proeuropeni și proatlantiști de la Chișinău. De aceea, nu cred că prin declarația sa Joseph Daul a urmărit desfacerea sau măcar șubrezirea majorității parlamentare. Pur și simplu, Maia Sandu i s-a plâns fratelui mai mare că socialiștii nu sunt suficient de cooperanți în chestiunea reformei Justiției sau, mai probabil, nu sunt cooperanți așa cum și-ar dori premierul să fie. Iar Joseph Daul a făcut acest lucru public, adică a făcut presiune asupra socialiștilor.

Nu vom recurge la speculații privind cine și ce interese are în reforma Justiție, pe cât de cooperanți sunt sau pe cât de necooperanți sunt socialiștii în această chestiune. Dacă există probleme sau puncte de vedere diferite pe acest subiect în sânul majorității parlamentare, acest lucru trebuie să ni-l spună deschis liderii celor trei componente ale arcului guvernamental. Dar nu Joseph Daul sau un alt politician european.

Maia Sandu, unsul Bruxelles-ului la Chișinău

Încă o chestiune importantă. Este firesc să ne întrebăm de ce a venit Joseph Daul la Chișinău. Bineînțeles, vizita președintelui PPE are mai multe scopuri, dar principalul este să le arate tuturor, politicienilor, dar și poporului, că unsul Bruxelles-ului în Republica Moldova este Maia Sandu. Și să-i facă să înțeleagă că nicio guvernare nu-i posibilă fără participarea acesteia și a PAS. Bineînțeles, dacă nu cumva cei care vor veni la guvernare au de gând să administreze țara fără banii europenilor. Dar dacă nu se încumetă să facă acest lucru, atunci să o accepte pe Maia Sandu în fruntea arcului guvernamental.  

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0