Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertizare pentru cei care merg în Grecia: Risc major de contaminare cu un virus periculos

© Pixabay / MariamichelleSantorini, Grecia
Santorini, Grecia - Sputnik Moldova
Abonare
Pericol major de infestare cu West Nile în Grecia, una dintre destinațiile turistice preferate ale moldovenilor. Aproximativ 400 de europeni au decedat în 2018 după ce au fost infestați cu acest virus.

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Alertă în Grecia, din cauza pericolului de infestare cu virusul West Nile, răspândit de țânțari. În toate aeroporturile din țară, turiștii sunt întâmpinați cu fluturași de informare despre pericolul și metodele de prevenire a bolii, relatează presa internațională.  

Populația este sfătuită să se ferească de înțepăturile țânțarilor, inclusiv prin aplicarea pe corp a spray-urilor și unguentelor ce alungă insectele și prin instalarea plaselor de protecție la ferestre.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific împotriva virusului West Nile. Simptomele, în cazul formelor severe ale bolii, includ dureri de cap, febră, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară şi paralizie.

Marea Britanie și SUA sunt printre țările care și-au prevenit deja cetățenii despre pericolul virusului West Nile în Grecia.

Țânțar - Sputnik Moldova
Virusul „West Nile” face mai multe victime în lume: Vezi cum se transmite

În 2018, aproximativ 400 de europeni au murit din cauza virusului West Nile. Peste 300 de oameni au fost infectați cu virusul West Nile în Grecia, iar 50 de persoane au decedat. De asemenea, în România, Italia, Cipru și Serbia a fost înregistrată o sporire a cazurilor de infectare cu virusul West Nile.

În România, anul trecut au fost înregistrate 256 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virusul West Nile, fiind înregistrate 36 de decese la pacienți cu co-morbidități.

Specialiștii spun că bolile tropicale se răspândesc cu iuțeală în Europa din cauza schimbărilor climatice.  

Anual, Grecia este vizitată de aproximativ 30 de milioane de turiști – număr ce depășește de trei ori populația țării. Grecia este și una dintre destinațiile turistice preferate ale moldovenilor.

Fluxul de știri
0