Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Duhoarea din Chișinău „a ajuns” la Guvern

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaInstalație de epurare a apei
Instalație de epurare a apei - Sputnik Moldova
Abonare
După ce locuitorii Chișinăului au amenințat cu proteste împotriva mirosului insuportabil din Chișinău, premierul Maia Sandu a cerut explicații de la ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Mirosul groaznic din Capitală a ajuns subiect de discuții la ședința Guvernului. Secretarul de Stat al ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului Iuliana Cantaragiu a venit cu explicații în urma investigațiilor privind situația la stația de epurare din Chișinău.

Inspectoratul național de investigații - Sputnik Moldova
Societate
Poliția, la Stația de Epurare din Capitală – Iată ce fac polițiștii la ordinul lui Andrei Năstase

Potrivit acesteia, grupul de lucru care investighează acest caz a demonstrat că problema ține de neglijarea legislației de mediu de către mai mulți agenți economici.  Potrivit raportului, aceștia nu au instalate propriile stații de pre-epurare, astfel că stația de epurare de la „Apă Canal” este suprasolicitată și nu face față cantităților de ape reziduale care ajung acolo.

Iuliana Cantaragiu a declarat că peste două tone de capete de pește au fost aruncate în râul Bâc de către un agent economic ce produce băuturi alcoolice. În prezent au loc investigații în acest sens, iar după ce vor fi calculate prejudiciile aduse mediului întreprinderea s-ar putea alege cu o amendă administrativă și chiar cu un dosar penal. Mai mult, secretarul de stat spune că problema este una veche și că există chiar și „un dosar care stă blocat la Procuratură timp de trei ani și nu este dat pe rol”.

La rândul său, Maia Sandu spune că aceste este un caz concret care demonstrează lipsa de funcționalitate a instituțiilor statului.

Avarie la rețeaua de alimentare cu apă - Sputnik Moldova
Societate
A fost găsită sursa mirosului urât în Capitală – explicația „Apă-Canal Chișinău”

„Iată ce înseamnă să ai instituții ale statului care știu să impună legea. Atunci când vorbim că statul nostru nu este funcțional, nu sunt discuții abstracte. Iată avem un caz concret. Toți locuitorii orașului trebuie să sufere din cauza că sunt anumite instituții care nu-și fac treaba și agenți economici total iresponsabili și nu îndeplinesc legea. Procuratura, Primăria, Apă Canal, toată lumea știe despre aceste lucruri. Nu se întâmplă de astăzi sau de ieri. Se întâmplă de foarte mult timp. Întrebarea este, când vor începe a funcționa?”, a menționat Maia Sandu.

Cu referire la cazul poluării, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a declarat că a dispus efectuarea controalelor inopinate la instituțiile publice responsabile și la întreprinderile private pentru a verifica în ce măsură aceștia respectă legislația, iar ca urmare, Procuratura a inițiat deja dosare penale pentru câteva companii. Totodată, Năstase a menționat că se vor lua măsuri drastice pentru a-i pedepsi pe cei implicați în poluarea aerului, inclusiv sub aspect penal.

Premierul a solicitat de la ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, să identifice modalități de inițiere a unei linii de creditare pentru agenții economici producători care nu au suficiente resurse, să ia împrumuturi de la stat pentru a-și procura și instala propriile stații de epurare.

Fluxul de știri
0