Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Summitul „cvartetului normand”: Pregătirile încep la Berlin

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaDrapelele Germaniei, Rusiei și UE
Drapelele Germaniei, Rusiei și UE - Sputnik Moldova
Abonare
La nivelul forurilor superioare s-a propus ca summitul să se desfășoare la Paris, însă data nu a fost deocamdată stabilită.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Întrunirea consilierilor pentru problemele politicii externe ai liderilor țărilor „cvartetului normand” (Germania, Franța, Rusia, Ucraina) va avea loc luni, la Berlin, în cadrul pregătirilor pentru summit. 

În mod tradițional, întâlnirea se desfășoară fără participarea presei.

Брифинг официального представителя МИД России  М. Захаровой - Sputnik Moldova
Zaharova a comentat refuzul Varșoviei de a invita Rusia la comemorare

Reprezentantul oficial al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a declarat că întâlnirea va avea loc în scopul desfășurării în cel mai scurt timp a summitului în „formatul normand”, însă nu a putut spune nimic despre data și locul acestei reuniuni. Anterior, și consilierul președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, a spus că data desfășurării summitului nu este stabilită.

Ușakov a adăugat că la întâlnirea de la Berlin va participa din partea Rusiei consilierul președintelui Vladislav Surkov.

Anterior, serviciul de presă al guvernului german a anunțat că pe 29 august liderii Germaniei, Angela Merkel, și Rusiei, Vladimir Putin, au discutat despre pregătirile pentru summitul „normand” în vederea realizării în continuare a acordurilor de la Minsk.

La summitul G7 de pe 25 august din Franța Merkel a declarat că Germania și Franța se străduie ca întâlnirea celor patru lideri să aibă loc în timpul cel mai apropiat la Paris.

Anterior Putin, la întrevederea cu omologul său francez Macron, a declarat că orice întrunire în „format normand” trebuie să ducă la rezultate concrete, trebuie să se ajungă deja la realizarea acordurilor.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Președintele Igor Dodon se întâlnește cu Dmitri Kozak și Alexey Miller la Moscova

Părțile rusă și germană au subliniat anterior că este rațional ca summitul „normand” să se desfășoare după formarea noului guvern al Ucrainei, inclusiv după numirea noului ministru de Externe al acestei țări. În prima sa zi de lucru, noua Radă Supremă a Ucrainei a format noul Cabinet de Miniștri în frunte cu premierul Aleksei Gonciaruk. Ministru de Externe este Vadim Pristaiko. Acesta a declarat că intenționează ca în jumătate de an să reglementeze conflictul din Donbas, deoarece Kievul „nu poate și nu va purta negocieri interminabile în formate diferite” privind reglementarea conflictului din Donbas.

În 2014 autoritățile Ucrainei au declanșat operații militare împotriva autoproclamatelor republici populare Lugansk și Donețk, care își declaraseră independența după lovitura de stat din Ucraina. Potrivit datelor ONU, circa 13 mii de persoane au devenit victime ale conflictului.

Problema reglementării crizei din Ucraina este discutată în cadrul negocierilor în formate diferite, în special cel „normand”. Însă doar la Minsk, în cadrul întâlnirilor grupului de contact prin intermedierea Rusiei și OSCE, s-a ajuns la un acord privind încetarea focului. Deși, chiar și după acordurile privind încheierea armistițiului, în Donbas tot mai continuă schimbul de focuri.

Fluxul de știri
0