CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de rabie (turbare), astfel încât riscurile pentru societate sunt iminente și permanente.
Vaccinul antirabic este eficient dacă este administrat cât mai grabnic după mușcătura unui animal bolnav sau după contactul cu acesta, a declarat pentru Sputnik medicul epidemiolog Victoria Slivinschi, de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.
Precizări despre băiatul internat la spital cu rabie
Un băiat de 11 ani din comuna Stăuceni diagnosticat cu rabie se află la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase din Chișinău, unde a fost internat în 12 iulie, după o adresare tardivă la medic.
În data de 7 iulie, copilul „a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine”, a informat, printr-un comunicat de presă, ANSP.
„Copilul s-a îmbolnăvit acut la 07.07.2019, când i-au apărut slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febră de până la 39,3ºC, agitaţie. (...) S-a constatat că băiatul este ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgârâiat, muşcat uşor”, se arată în comunicat.
Centrul de Sănătate din comuna Stăuceni a îndemnat toate persoanele care au fost mușcate de la începutul anului de câini de casă, vagabonzi și alte animale (vulpi, pisici) să se adreseze urgent la medicul de familie.
Rabia poate fi prevenită prin vaccinare, dar boala este mortală
Epidemiologii din întreaga lume subliniază: rabia poate fi prevenită prin vaccinare sau prin administrarea vaccinului în cel mult 24 de ore de la mușcătura unui animal bolnav sau contactul cu acesta, în timp ce boala este mortală.
Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni. Perioada de incubaţie a virusului este de până la șase săptămâni.
Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat cât mai repede este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.
Simptomele rabiei la oameni și cum trebuie prelucrată rana
În cazul contaminării cu rabie, primele simptome care apar la oameni sunt dureri şi amorţeală în locul mușcăturii. Ulterior, oamenii fac febră, tușesc sec și au dureri abdominale. La fel, poate apărea starea de anxietate, care poate evolua spre agitație extremă. Vaccinul este practic singurul mod de prevenire a bolii.
În toate cazurile de muşcături de animale, fie ele cunoscute sau necunoscute, este necesară dezinfectarea imediată a rănii, prin spălarea abundentă cu săpun, sub apă curgătoare, apoi prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a 50-70 de procente din cantitatea de virus din rană, potrivit recomandărilor ANSP.
O condiţie obligatorie este ca persoana mușcată de animal să apeleze cât mai urgent la medic. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.
Program național de prevenire a rabiei
Republica Moldova ocupă locul doi în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de rabie (la animale și oameni), pe locul întâi situându-se Ucraina.
La începutul anului 2019, în Republica Moldova a fost adoptat un Program guvernamental de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi pentru anii 2019 – 2023.
În anii 2017 și 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 128 de cazuri de rabie, din care peste 20% la vulpi.