Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Pesta porcină africană, de neoprit - ANSA oferă detalii

© Sputnik / Miroslav RotariСвиной грипп
Свиной грипп - Sputnik Moldova
Abonare
Situația epizootică la Pesta Porcină Africană devine tot mai alarmantă, în pofida acțiunilor aplicate. Iată concluziile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. La Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a avut loc o ședință consultativă, la nivel național, privind evoluția Pestei Porcine Africane pe teritoriul țării, dar și identificarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului. Datele arată că primele focare de PPA au fost înregistrate pe teritoriul țării în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni încă în octombrie 2016. De atunci, numărul focarelor a crescut de la an la an.

Astfel, în:

  • 2017 - 7 focare (dintre care 3 focare la mistreți);
  • 2018- 38 focare (dintre care 11 focare la mistreți);
  • 2019-  20 focare (dintre care două focare la mistreți).
Porc - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Pesta porcină se extinde - vezi raioanele afectate

Dacă de la începutul anului 2019 până pe data 28 mai au fost înregistrate doar două focare de pestă porcină, apoi de la începutul lunii iulie până în prezent. au fost înregistrate deja 18 focare, fiind nimiciți în total 331 de porci.

Directorul interimar general al ANSA, Ela Malai spune că „și mai complicată este starea de lucruri în țările vecine  unde în ultimule săptămâni s-a înregistrat practic o explozie a focarelor de PPA, fiind notificate oficial 37 de focare în Ucraina și 950 de focare active la porci domestici și 1.845 de cazuri la mistreți, în România”, a declarat Ela Malai.

Malai mai spune că migrația mistreților în zonele de frontieră a devenit tot mai activă după ce autoritățile din România și Ucraina au decis să nimicească un număr substanțial de mistreți.

”Fiind în stare de alertă, animalele traversează Nistrul și Prutul, adeseori fiind rănite, alimentând astfel riscurile de contaminare cu virusul PPA efectivele de mistreți de pe teritoriul republici”, a precizat directorul general interimar al ANSA.

Вспышка африканской чумы свиней в Новгородской области - Sputnik Moldova
Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele

Șeful direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, din cadrul ANSA, Vitalie Carauș a declarat că o altă problemă de răspândire a PPA ar fi câmpurile de porumb afectate de mistreții potențial bolnavi de acest virus.

„Porumbul poate ajunge ulterior în calitate de furaje în exploatațiile de porcine, cauzând pagube de proporții și riscul ca unele țări să sisteze importul de porumb furajer, ce ar cauza o problemă economică importantă pentru republică”, a explicat Vitalie Carauș.

În context, ANSA atenționează îngrijitorii de animale să nu utilizeze în hrana porcilor, cereale, iarba și fânul recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane.

Fluxul de știri
0