Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt

© Sputnik / Мирослав РотарьSchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
Descifrăm trei situații care uneori împiedică tranzacțiile la unitățile de schimb valutar: nu sunt lei; nu este valută; este mai mare ca de obicei decalajul dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare.

Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik Moldova ce se ascunde în spatele unor situații defectuoase cu care ne confruntăm uneori la casele de schimb valutar.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Cine câștigă cel mai bine în Moldova: Salariul mediu pe domenii

Deficit de lei

Prima situație descifrată de expert a fost următoarea: angajații caselor de schimb valutar nu acceptă să convertească valuta, motivând că nu au lei.

„Acest lucru se întâmplă, cel puțin teoretic, ca rezultat al faptului că punctele de schimb valutar nu-și planifică bine activitatea pe durata zilei respective și, într-un final, nu au stocuri suficiente. La începutul fiecărei zile, casele de schimb valutar au o anumită sumă de valută și o anumită sumă de lei, iar atunci când această sumă este consumată, casele de schimb valutar pot să le comunice clienților că nu au lei.

Acest lucru nu se întâmplă la toate casele de schimb valutar. De exemplu, la filialele unor bănci, la sediile lor centrale probleme de acest gen nu se întâmplă.

O altă explicație poate ține de faptul că unitățile de schimb valutar au dreptul să schimbe cursul pe durata zilei, dar atunci când schimbările sunt destul de importante, casele de schimb valutar, sub pretext formal, refuză să efectueze tranzacția.

Totuși, din punctul meu de vedere, așa cum noi n-am trecut prin șocuri importante pe piața valutară, cred că mai corect este să facem referire la prima explicație”, a spus Viorel Gîrbu.

Deficit de valută

A doua situație: punctele de schimb valutar nu au valută (euro, dolari etc.).  

„Este aceeași situație - depinde cum casele de schimb valutar s-au pregătit pentru ziua respectivă. Într-un final, nu au stocuri suficiente fie de euro, fie de dolari.

Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova
De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi

Acest lucru se poate întâmpla atunci când toată lumea cumpără valută și nimeni nu vinde.

Casele de schimb valutar intermediază între cumpărător și vânzător. Dacă pe durata unei zile sunt doar vânzători, dacă doar se vinde valută, casele de schimb valutar nu au lei. Dacă se cumpără doar valută, casele au lei, dar nu au valută.

Dacă facem o paralelă: mulți merg dimineața la magazin și vor sa facă o tranzacție mică, dar întind o bancnotă de 200 de lei, iar vânzătorul poate spune că nu are rest. În mod similar se întâmplă și la punctele de schimb valutar: trebuie să aștepte un client care să vândă și, ulterior, să vină cu valuta respectivă”, a explicat Viorel Gîrbu.

Decalaj mare dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare

A treia situație: decalajul semnificativ, chiar de un leu, dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare al valutei.  

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
La ce să ne așteptăm după majorarea ratei de bază de către BNM – opinia expertului

„Un leu este mult. Să nu fie cursul respectiv cursul de noapte. Sunt case de schimb valutar care lucrează 24 de ore din 24, iar pe durata nopții cursul de cumpărare este mai mic și cursul de vânzare este mult mai mare.

Rezultă un decalaj foarte mare, dar acest lucru este totuși specific și este argumentat economic. Este costisitor să menții operațională pe durata nopții o casă de schimb valutar și acest cost se include în comisionul care se percepe.

Decalajul de un leu, repet, este mare. Dar, totuși, decalajul poate fi de ordinul a 20-30 de bani. Un asemenea decalaj poate fi practicat de băncile comerciale. Casele de schimb valutar mai mici sunt mai dinamice și nu afișează diferențe atât de mari dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare.

Totuși, dacă atestăm un decalaj mare, acest lucru vorbește despre anumite turbulențe prin care trece piața valutară. În asemenea împrejurări, operatorii se asigură că vor face față unor schimbări rapide ale cursurilor valutare.

Cursul leului față de valutele de referință se stabilește o dată pe zi, pe când cotațiile monedei unice europene sau ale dolarului se schimbă din minut în minut. Și atunci când se întâmplă anumite turbulențe pe piețele internaționale, operatorii preferă să procedeze de această manieră - păstrează o distanță mare dintre cursul de vânzare și cursul de cumpărare”, a răspuns expertul economic Viorel Gîrbu.

BNM despre lipsa banilor la punctele de schimb valutar  

Atunci când unitățile de schimb valutar își informează clienții despre lipsa de lei moldovenești sau de valută, oamenii pot contacta Banca Națională a Moldovei (BNM) la numărul de telefon 022-822-502, se arată într-un răspuns al instituției pentru Sputnik.

Carte verde - Sputnik Moldova
RCA și „Carte Verde” – prețuri liberalizate din 1 iulie: Cât de posibilă este ieftinirea

De asemenea, în cazul unor reclamații, obiecții sau propuneri privind activitatea unităților de schimb valutar, persoanele fizice pot depune, în modul stabilit de legislație, o petiție la BNM, pe adresa: Bd. Grigore Vieru, nr.1, MD-2005, mun. Chișinău.

”Pe parcursul activităţii lor, casele de schimb valutar sunt obligate să mențină echivalentul a cel puțin 500.000 de lei destinați efectuării operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice”, potrivit BNM.

Unitățile de schimb valutar trebuie să păstreze acești bani „în interiorul încăperilor lor, în care se efectuează nemijlocit operaţiuni de schimb valutar, sau în conturile lor deschise la bănci licenţiate şi/sau în aparatele de schimb valutar.

Fluxul de știri
0