Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Vor dezlocui oare de pe piața Rusiei vinurile moldovenești pe cele georgiene

Abonare
Rusia a prelungit încă pe jumătate de an actualul regim de anulare a taxelor vamale la un șir de mărfuri moldovenești. Măsurile au intrat în vigoare de la 1 iulie, fiind valabile și pentru produsele de vinificație.

Rusia a prelungit pe încă jumătate de an regimul vamal ce prevede anularea taxelor vamale pentru un șir de mărfuri moldovenești. Măsurile au intrat în vigoare din 1 iulie, fiind valabile și pentru produsele de vinificație.

Aceste facilități vamale le-au permis exportatorilor autohtoni să economisească deja milioane de lei.

Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Vinul moldovenesc, tot mai căutat în exterior. Unde ajung cele mai multe sticle

Așa că fermierii moldoveni pot sta fără grijă. Dar fiind că din 1 iulie a intrat în vigoare norma ce prelungește regimul preferențial de comerț cu Rusia, mărfurile vor putea fi exportate fără taxe vamale până la sfârșitul anului.

Ce-i drept, deocamdată doar unele categorii de mărfuri, de exemplu, legume, mere și produse de vinificație.

Însă Chișinăul și Moscova intenționează să extindă, cu timpul, această listă. Regimul preferențial le-a permis deja exportatorilor moldoveni să economisească milioane de lei. A crescut substanțial și volumul exporturilor. În ianuarie – mai 2019 exportul produselor de vinificație a crescut cu 52% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018.

Astfel vinurile moldovenești vor continua să-i bucure pe consumatorii din Rusia. Dar acest fapt ar trebui oare să-i îngrijoreze pe vinificatorii georgieni? Deocamdată nu este clar.

Un lucru este sigur: cel puțin, o concurența sănătoasă este asigurată.

Fluxul de știri
0