Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți de la „Rosselhoznadzor”, în vizită la potențiali exportatori din nordul Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariВиноград
Виноград - Sputnik Moldova
Abonare
O delegație a „Rosselhoznadzor” începe astăzi, 13 august, inspectarea capacităților de producere și export ale agricultorilor din nordul Moldovei.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Delegaţia de experți ai Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei („Rosselhoznadzor”) începe astăzi să inspecteze plantații de pomi fructiferi, depozite frigorifice și linii de procesare a materiei prime ale producătorilor agricoli din regiunea de nord a Republicii Moldova.

Delegația, sosită luni la Chișinău, este formată din 11 inspectori fitosanitari, iar vizita, de aproape două săptămâni, se va încheia la 24 august.

Ulterior, experții de la Rosselhoznadzor vor inspecta capacitățile de producție și export ale fermierilor moldoveni care intenționează să furnizeze fructe și legume pe piața rusească și din centrul și sudul Moldovei.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Igor Dodon, despre exporturile fără taxe în Rusia și ce așteptări are de la Guvernul Sandu

În iulie, Rosselhoznadzor i-a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) o listă suplimentară a exportatorilor de fructe din Republica Moldova, după ce acest aspect a fost convenit la întrevederea unei delegația de la Chișinău cu premierul rus, Dmitri Medvedev.

Lista exportatorilor moldoveni pe piața rusă ar urma să fie completată cu vreo 400 de companii.

Din 1 ianuarie 2019, Federația Rusă a eliminat taxele vamale pentru cinci categorii de produse, inclusiv pentru fructe, legume, produsele conservate și vinicole.

Ca rezultat, în primele 5 luni ale anului curent, exportul de legume moldovenești pe piața rusă a crescut de 6,6 ori, menționa consilierul prezidențial Ion Perju.

Bunăoară, exportul de mere s-a majorat cu 67%, iar exportul de produse conservate și vinuri s-a majorat cu câte 52 la sută.

Fluxul de știri
0