Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rujeola a revenit în patru țări din Europa - Detalii

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaVaccin, imagine simbol
Vaccin, imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Europa se confruntă cu o creştere a cazurilor de rujeolă, iar boală a revenit în patru ţări, printre care Marea Britanie, unde era considerată eliminată, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lansând un apel la intensificarea vaccinării. 

CHIȘINĂU, 30 aug - Sputnik.  Organizația Mondială a Sănătății menţionează 89.994 de cazuri de rujeolă în 48 de ţări europene în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut (44.175) şi deja mai multe cazuri decât în tot anul 2018 (84.462).

„Revenirea transmiterii rujeolei este îngrijorătoare. Dacă nu reuşim să stabilim şi să menţinem o acoperire vaccinală ridicată în fiecare comunitate, copiii şi adulţii vor resimţi suferinţe inutile, iar unii dintre aceştia vor fi condamnaţi la o moarte tragică”, a avertizat Günter Pfaff, preşedintele Comisiei regionale pentru verificarea eliminării rujeolei şi rubeolei, potrivit Agerpres.

Aliona Serbulenco - Sputnik Moldova
Peste 320 de cazuri de rujeolă în Republica Moldova. Cine sunt cei infectați

Pe baza cifrelor din 2018, boala nu este considerată „eliminată” în Regatul Unit, Grecia, Republica Cehă şi Albania.Potrivit OMS, statutul „eliminat” semnifică absenţa transmiterii continue timp de 12 luni într-o zonă geografică specifică.

În Regatul Unit, au fost semnalate 953 de cazuri în 2018 (489 de la 1 ianuarie 2019), în timp ce în Grecia au fost identificate 2.193 de cazuri (28), 1.466, în Albania (475) şi 217 în Republica Cehă (569).

„Fiecare dintre aceste ţări reprezintă un exemplu de acoperire vaccinală naţională extrem de ridicată. Nu este vorba aşadar despre ţări unde sistemele (de sănătate) sunt în mod special deficiente”, a arătat Kate O'Brien, directoarea departamentului de vaccinări din cadrul OMS.

„Cred că este un semnal de alarmă pentru lumea întreagă: nu este suficient să se ajungă la o acoperire naţională ridicată, trebuie făcut acest lucru în fiecare comunitate şi în fiecare famile”, a adăugat aceasta.

Cum se transmite rujeola - o boală mortală

Extrem de contagioasă şi cu potenţiale complicaţii grave, câteodată mortale (37 de cazuri în Europa în primul semestru şi 74 în 2018), rujeola se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului şi duce la infecţii ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism.

În Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au vârsta de sub 19 ani (60% dintre cazuri).

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
O nouă decizie în cazul epidemiei cu rujeolă: Iată ce a hotărât Ministerul Sănătății

În primul semestru din 2019, 78% dintre cazuri au fost înregistrate în patru focare epidemice: Kazahstan, Georgia, Rusia şi Ucraina, aceasta din urmă concentrând singură 60% dintre cazuri.

Rujeola a fost declarată eliminată în 35 dintre 53 de ţări din regiune. În 2017, numărul acestora era 37. Rujeola este epidemică în 12 ţări, printre care Franţa şi Germania, state în care vaccinarea va deveni obligatorie începând din martie 2020.

Austria şi Elveţia au îndeplinit statutul de boală „eliminată” după ce au „demonstrat întreruperea transmiterii continue timp de cel puţin 36 de luni”.

Nu există un tratament curativ al rujeolei, dar poate fi prevenită prin administrarea a două doze de vaccin, potrivit OMS, care a evaluat la peste 20 de milioane numărul deceselor evitate la nivel global în perioada 2000-2016 datorită vaccinării.

La nivel mondial, numărul cazurilor semnalate a crescut de trei ori în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018 (129.239) şi primele şapte luni ale acestui an (364.808).Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Republica Democratică Congo, Madagascar şi Ucraina. Statele Unite au inventariat, la rândul său, cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani.

Pe de altă parte, OMS estimează că, la nivel global, este raportat mai puţin de un caz din 10, ceea ce înseamnă că amploarea epidemiei este cu mult mai semnificativă decât statisticile oficiale. Agenţia specializată a ONU din domeniul sănătăţii consideră că în realitate există circa 6,7 milioane de decese în fiecare an legate de rujeolă, a explicat O'Brien.

Fluxul de știri
0