Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Peste 320 de cazuri de rujeolă în Republica Moldova. Cine sunt cei infectați

© Sputnik / Miroslav RotariAliona Serbulenco
Aliona Serbulenco - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco: Rujeola nu are frontiere, nu cunoaște limbi și nici nu cunoaște ce înseamnă apartenență politică sau religioasă.
Peste 320 de cazuri de rujeolă în Republica Moldova. Cine sunt cei infectați

Tot mai multe cazuri de rujeolă se înregistrează în țara noastră. Numai pe parcursul lunii noiembrie au fost confirmate 16 cazuri noi. Astfel, cifra se ridică la 328, iar alți cel puțin cinci pacienți așteaptă rezultatele analizelor.

În condițiile în care vaccinarea este singura metodă de protecție împotriva rujeolei, iar unii părinții se împotrivesc cu desăvârșire imunizării, există riscul izbucnirii unei epidemii de rujeolă, așa cum se întâmplă în România și Ucraina.

„Rujeola este direct dependentă de acoperirea vaccinală. Mai bine de 10 ani noi am avut doar câteva cazuri, care erau de import. Anul acesta s-a început o situație epidemiologică tot de la niște cazuri de import. Ajungând în comunitățile care sunt foarte rigide față de vaccinare, virusul s-a extins”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că majoritatea cazurilor de rujeolă sunt înregistrate în rândul celor care se împotrivesc imunizării.

„Astăzi, avem 328 de cazuri confirmate. Și în luna noiembrie au fost înregistrate 16 cazuri noi de rujeolă. Majoritatea cazurilor de rujeolă au fost înregistrate în rândul copiilor care aparțin unor comunități cu anumite confesiuni religioase sau în rândul romilor. Vreau să spun că maladiile infecțioase nu cunosc limbi, nu au hotare, nu au apartenență politică și nici religioasă”, adaugă secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Iar în cazul în care populația nu va conștientiza importanța vaccinării, numărul cazurilor de rujeolă ar putea scăpa de sub control.

„Avem tendința de răspândire a virusului. Mai avem cinci cazuri în examinare. Și aceste cazuri, la fel ca și cele 16 înregistrate în luna noiembrie, sunt din Soroca”, adaugă Aliona Serbulenco.

Medicii avertizează că rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, nu este nici pe departe o boală simplă, ci mai degrabă — extrem de contagioasă și periculoasă.

De obicei, boala debutează ca o răceală banală, cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție cutanată.
Rujeola se răspândește pe calea aerului, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale. Virusul este mai activ iarna și primăvară și prezintă un risc major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați.

Conform datelor statistice, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

Precizăm că, în țara noastră, imunizările împotriva rujeolei sunt gratuite și sunt realizate în trei etape. La vârsta de 12 luni, la 6 — 7 ani şi la 15 — 16 ani.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0