Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul de Externe a neglijat opinia PSRM: Riscuri pentru guvernare - comentator

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Externe și-a exprimat propria opinie sau a enunțat doar părerea Blocului ACUM, atunci când a vorbit, într-un interviu, despre obiectivele politicii externe, a apreciat comentatorul politic Igor Volnițchi.

Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Politică
Cât de bune trebuie să fie relațiile Moldovei cu Rusia – Iată ce spune Nicolae Popescu
CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, și-a exprimat, mai degrabă, „propria opinie sau opinia unei părți a coaliției de guvernare” atunci când a declarat, într-un interviu, că „în niciun caz Uniunea Eurasiatică nu constituie un obiectiv de politică externă al Republicii Moldova”, a fost de părere analistul politic Igor Volnișchi, solicitat de Sputnik

În interviu, șeful diplomației de la Chișinău adaugă că „singurul obiectiv de integrare al Republicii Moldova rămâne Uniunea Europeană” și că „relațiile bune cu Federația Rusă, cu Ucraina, cu Belarusul sunt obiective importante pentru politica externă, însă Republica Moldova nu-și dorește integrarea cu aceste state sau cu unele organizații post-sovietice, inclusiv Uniunea Economică Euroasiatică”.

Igor Volnițchi: Este interesant care va fi reacția socialiștilor

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Politică
Greceanîi: Moldova își dorește să îmbunătățească relațiile cu Rusia la toate nivelele

„Cu siguranță, declarațiile ministrului de Externe nu reprezintă opinia întregii echipe de guvernare. Or, se știe că socialiștii, care, apropo, sunt majoritari în cadrul coaliției – dețin 35 de mandate de deputat contra 26 ale blocului ACUM - pledează deschis pentru integrarea euro-asiatică a Republicii Moldova. Putem presupune ca domnul ministru, mai degrabă, a enunțat propria opinie sau opinia unei părți a coaliției de guvernare”, a menționat analistul politic Igor Volnițchi. 

 „Este interesant să vedem care va fi reacția PSRM”, a spus analistul politic.

„Or, acest partid în ultimele luni s-a detașat mult de ceea ce numim noi factorul geopolitic și nu a ascuns că a făcut acest lucru de dragul stabilității politice și pentru a nu pune în pericol coaliția. La un moment dat, PSRM chiar sugera detașarea de geopolitică în general în apropiatele alegeri locale generale, iarăși punând în prim-plan stabilitatea”, a remarcat Igor Volnițchi.     

Republica Moldova deține acum o șansă unică                

În opinia analistului politic, „până acum, observam un echilibru oarecare în politica externă: în timp ce Guvernul construia bune relații cu factorii de decizie occidentali, PSRM și președintele Igor Dodon se concentra pe relația cu Estul”.

O „asemenea poziționare era destul de bună în condițiile concrete ce s-au creat în Republica Moldova”, a constatat Igor Volnițchi.

Rămâne să vedem, în opinia analistului politic, „dacă declarația ministrului de Externe nu va afecta cumva acest echilibru”.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin a discutat cu Donald Trump despre legăturile comerciale Rusia-SUA

Întrebat ce obiective ar trebui să aibă guvernarea de la Chișinău pentru relația Republica Moldova - Federația Rusă, în condițiile unei coaliții de guvernare formată din PSRM (pro Rusia) și ACUM (pro UE și pro SUA), Igor Volnițchi a remarcat că Republica Moldova este „singurul loc de pe globul pământesc unde, la un moment dat, în iunie 2019, au coincis interesele americanilor, rușilor și europenilor”.

„Țara trebuie să scoată maximum de dividende din aceasta, dezvoltând deopotrivă relații bune și cu Estul, și cu Vestul. O a doua astfel de șansă nu vom mai avea. Trebuie să înțelegem acest lucru și să acționăm corespunzător, mai ales că venim după o perioadă în care am fost în izolare internațională și stim ce înseamnă acest lucru”, a concluzionat Igor Volnițchi.                   

Fluxul de știri
0