Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pedepse dure: Ce ar putea păți moldovenii care vor schimba aspectul fizic al unui animal

© Sputnik / Екатерина ЧесноковаПарад собак в парке "Красная пресня"
Парад собак в парке Красная пресня - Sputnik Moldova
Abonare
Codul Penal ar putea fi amendat de Parlament: Moldovenii ar putea fi pedepsiți dur pentru cruzimea față de animale - iată ce propun doi deputați PAS.

CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Oamenii care vor manifesta comportamente inumane față de animale ar putea fi pedepsiți mai dur. Un întreg capitol din Codul Penal ar putea să se refere la acest lucru. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații PAS Dan Perciun și Radu Marian.

бродячие собаки - Sputnik Moldova
Societate
Amendă de aproape 3500 de euro în Moldova pentru tratarea cu cruzime a animalelor

Astfel, în cazul în care modificările propuse vor fi votate de Parlament, Codul Penal va reglementa clar ”interdicția de a deține animale”. Pedepsele vor fi valabile atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice.

Cruzimea față de animale

Provocare de dureri și suferințe animalelor se va sancționa cu amenzi de la 500 la 600 u.c. pentru p.f. și de la 600 la 800 pentru p.j. sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 60 la 100 de ore, cu sau fără interdicția de a deține animale pe un termen de la 1 la 5 ani. În circumstanțe agravante, similare celor privind uciderea animalului, pedepsele vor fi mai dure.

Încălcarea normelor sanitare și de zooigienă

Acest tip de infracțiune se va pedepsi cu amenzi de la 600 la 800 u.c.  sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an, cu sau fără interdicția de a deține animale pe un termen de la 5 la 10 ani. În toate cazurile se va aplica confiscarea animalului. Pentru persoanele juridice și în cazurile unor circumstanțe agravante se vor aplica pedepse mai dure.

Încălcarea normelor de îngrijire a animalelor folosite în scopuri științifice

 Pedepsele pentru această infracțiune prevăd amenzi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore. Pentru persoanele juridice sancțiunile vor fi mai dure, fiind prevăzută și interdicția de a deține animale pe un termen de la 5 la 7 ani.

Abandonarea sau alungarea animalului în mod repetat

Pentru astfel de abateri, deputații propun amenzi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, cu confiscarea animalului sau interdicția de a deține animale pe un termen de la 7 la 10 ani. Pentru persoanele juridice sancțiunile vor fi mai dure.

Nerespectarea interdicției de a deține animale

Valentina Dudnic - Sputnik Moldova
Cruzimea faţă de animale, primul pas spre dezumanizare

Pentru această abatere, persoanele vor fi pedepsite amenzi de la 500 la 600 u.c., muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore sau închisoare de până la 1 an.

Capturarea animalelor de companie în scopul obținerii produselor alimentare

Capturarea, comercializarea și eutanasierea animalelor de companie, în scopul obținerii de produse alimentare, piei sau blănuri, de făinuri proteice și alte produse animaliere se va pedepsi cu amendă de la 800 la 1.000 u.c., muncă neremunerată în folosul comunității de la 160 la 180 de ore sau închisoare de până la 1 an, cu confiscarea animalului sau interdicția de a deține animale pe un termen de la 5 la 10 ani.

Traficul ilegal de animale

Pedepsele pentru această infracțiune prevăd amenzi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, în ambele cazuri cu confiscarea animalului. Pentru persoanele juridice și în cazul unor circumstanțe agravante, sancțiunile vor fi mai dure.

Organizarea de lupte între animale și spectacole sângeroase

Pedepsele pentru această infracțiune prevăd amenzi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, cu sau fără interdicția de a deține animale pe un termen de la 3 la 5 ani. Pentru persoanele juridice și în cazul unor circumstanțe agravante, sancțiunile vor fi mai dure.

Asmuțirea animalelor

Sancțiunile pentru această infracțiune vor fi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore.

Folosirea animalelor vii pentru dresaj

Село, Sat - Sputnik Moldova
Societate
Zeci de animale au pierit în flăcări: Pompierii au ajuns prea târziu

Pentru această infracțiune sunt stabilite aceleași sancțiuni ca și pentru asmuțirea animalelor.

Modificarea aspectului unui animal

Pentru această infracțiune sunt stabilite aceleași sancțiuni ca și pentru asmuțirea animalelor. Modificările se referă la: codotomie, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, cotilitul ciocului și dinților.

Folosirea animalelor sălbatice în circuri

Pedepsele pentru această infracțiune prevăd amenzi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, în ambele cu sau fără confiscarea animalului. Pentru persoanele juridice sancțiunile vor fi mai dure.

Agresiunea sexuală în privința animalului

Pedepsele pentru această infracțiune prevăd amenzi de la 500 la 600 u.c.  sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, în ambele cu interdicția de a deține animale pe o perioadă de la 3 la 5 ani, cu confiscarea animalului. În circumstanțe agravante, sancțiunile vor fi mai dure.

Fluxul de știri
0