Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modele pozitive, demne de urmat, premiate cu 100 de mii de lei de premierul Maia Sandu

© Photo : Guvernul Republicii Moldovalaureații Premiului Național 2019
laureații Premiului Național 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Maia Sandu, către laureații Premiului Național 2019: „Este foarte important să avem cât mai multe modele pozitive în țara noastră”.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Zece personalități marcante din diverse domenii, știință, tehnologie, cultură și artă, au fost distinse astăzi cu Premiul Național 2019 în cadrul galei organizate cu acest prilej. Premiile au fost înmânate de către prim-ministrul Maia Sandu, care a mulțumit laureaților pentru efort și dedicație, pentru contribuția semnificativă la promovarea țării noastre în lume.

Maia Sandu despre noul investitor al Aeroprtului Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Când se va desface alianța ACUM-PSRM sau de ce Maia Sandu a vorbit în childuri în Lituania

„Aș vrea ca prin aceste premii să vă înmânăm recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru contribuția dvs. la dezvoltarea culturii și științei, la promovarea imaginii Republicii Moldova. Dumneavoastră, în calitate de elită intelectuală, sunteți repere morale pentru întreaga societate. De la dumneavoastră cetățenii învață libertatea de a gândi, învață cum să creezi, să muncești, să fii modest și să reziști”, a punctat Maia Sandu.

Totodată, șefa Executivului a menționat că este de datoria statului să promoveze personalitățile notorii, care reprezintă modele demne de urmat în societate: „Este foarte important să avem cât mai multe modele pozitive în țara noastră, iar statul are datoria să recunoască aceste modele și să le promoveze. Să promoveze valori adevărate, nu pseudovalori care servesc o putere sau alta. Îmi doresc foarte mult ca din experiența dvs. să se inspire și copiii, și tinerii, să învețe să-și urmeze visurile, pasiunile, chiar dacă știu că este destul de greu să faci artă, să faci știință în Republica Moldova. Dumneavoastră sunteți un exemplu de perseverență, sunteți un exemplu de urmat”.

La rândul lor, laureații au mulțumit pentru aprecierea muncii lor și au menționat că Premiul Național reprezintă o onoare, dar și o mare responsabilitate față de întreaga societate pentru rezultatele activității lor.

Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Voronin despre noii miniștri: I-au pus ca pe arpagic și așteaptă să crească ceapa

„Cred că este un semnal important că și oamenii tineri care încearcă să-și facă treaba bine pot fi remarcați când nu este prea târziu, când se pot bucura din plin de această recunoștință. Voi încerca să extind această bucurie în rândul iubitorilor de carte prin organizarea unor lucruri frumoase care să promoveze lectura.”, a precizat tânăra scriitoare Tatiana Țîbuleac, laureată a Premiului Național 2019.

„Considerați că acesta este un suport pentru angajamentul nostru de viitor de a ne implica în noi proiecte științifice în scopul creării și implementării în economia țării a noilor biotehnologii performante care ar asigura populația țării cu produse agricole de înaltă calitate.”, a declarat Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, cu o experiență de 40 de ani în domeniu.

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile  în diverse domenii de activitate.

  • Prezentăm mai jos lista beneficiarilor Premiului Național 2019
  • Alexei Sainciuc, pictor și grafician de carte, pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale;
  • Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă, pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume;
  • Gheorghe Urschi, actor, regizor, scriitor, pentru Opera Omnia;
  • Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, profesoară cercetătoare;
  • Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice, conferențiară cercetătoare;
  • Larisa Andronic, doctor în științe biologice, conferențiară cercetătoare;
  • Svetlana Smerea, doctor în științe biologice, conferențiară cercetătoare, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale;
  • Valentin Butnaru, prozator, dramaturg, pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova;
  • Tatiana Țîbuleac, scriitoare, pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan european;
  • Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.
Fluxul de știri
0