Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorul, directorul SIS, premierul și spicherul, convocați de urgență la Președinție

© Sputnik / Miroslav RotariÎntâlnirea președintelui Igor Dodon cu diplomații străini
Întâlnirea președintelui Igor Dodon cu diplomații străini - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general interimar, directorul SIS, ministrul de Interne, premierul, președintele Parlamentului au fost convocați de urgență la Președinție.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Ședința va avea loc la Președinție, începând cu ora 13:30.

Ședința va avea loc cu ușile închise. Președinția anunță că după ședință, la ora 14:30, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va face declarații pentru presă.

Acum două zile, președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că va convoca o ședință urgentă a Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului a declarat că la această ședință va fi analizată informația cu privire la tranzacția efectuată cu Aeroportul Internațional Chișinău.

”În legătură cu tranzacția anunțată în spațiul public, privind vânzarea ”Avia Invest”, care conform deciziei criminale a fostei guvernări a preluat Aeroportul Internațional Chișinău, am decis sa convoc de urgentă ședința Consiliului Suprem de Securitate”, a anunțat șeful statului.

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Președintele țării convoacă o ședință urgentă a Consiliului Suprem de Securitate

Președintele țării a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii și tuturor instituțiilor statului ”să pregătească informația aferentă acestei tranzacții, prin intermediul căreia compania vinovată de fărădelegile admise la aeroport, inclusiv contrabanda și evadarea din țară a unor criminali, a fost vândută, iar dreptul de concesionare pe încă 43 de ani a trecut la o altă companie”.

Șeful statului a anunțat că în cadrul ședinței se vor discuta riscurile pentru stat aferente acestei tranzacții și soluțiile pentru readucerea aeroportului în gestionarea statului.

”Organele de drept vor prezenta informația privind investigarea circumstanțelor concesionării aeroportului unui grup de escroci, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii urmează să informeze CSS și societatea despre modul în care Avia Invest și-a respectat obligațiunile contractuale, inclusiv pe programul de investiții, efectuate inclusiv din banii colectați de la pasageri”, a declarat Igor Dodon.

Aeroportul Chișinău a fost revândut

Aeroportului Internațional Chișinău a trecut în gestiunea unei companii care aparține cunoscutei dinastii bancare Rothschild. Astfel, compania NR Investments Ltd din insula Guernsey, creată în 2007, a ajuns la un acord cu Avia Invest pentru a achiziționa 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al companiei străine, acordul a fost încheiat pe data de 19 august între reprezentanții Avia Invest LLC și beneficiarul NR Investments, Nathaniel Rothschild.

Componența CSS

Din componența CSS fac parte președintele țării, consilierul șefului statului în domeniul apărării și securității naționale, preşedintele Parlamentului, premierul, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, ministrul de Interne, ministrul Justiției,  viceprim-ministrul pentru Reintegrare, ministrul Apărării, ministrul Economiei și Infrastructurii, directorul Serviciului de Informații și Securitate,  directorul adjunct al SIS, Procurorul General interimar, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei,  Bașkanul  Găgăuziei, secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0