Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a comemorat victimele tuturor regimurilor totalitare

© Sputnik / Evghenii PanasencoСвеча
Свеча - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, drapelul statului a fost coborât în bernă. Cabinetul de miniștri a comemorat victimele tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Toți miniștrii, în frunte cu premierul Maia Sandu, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. În discursul său, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric.

Свеча памяти - Sputnik Moldova
Societate
Oficial: 23 august, zi de DOLIU în Republica Moldova

„Toate victimele au fost copiii acestor pământuri, indiferent de limba vorbită, de credință și viziune politică, indiferent dacă au fost bogați sau săraci, dacă au fost impuși să lupte într-o armată sau alta, sau uneori în ambele, dacă au fost români, evrei, ruși, romi sau uraineni. Să le cinstim memoria și să aducem un omagiu tuturor victimelor, deoarece comemorăm aceste victime nu împotriva cuiva, ci împreună cu toţii”, a declarat Maia Sandu.

Mai Sandu a mai spus că își dorește „ca această zi să constituie un început pentru unificarea societății în jurul compasiunii, înțelegerii și reconcilierii”. Să nu mai împărțim oamenii în funcție de ce limbă vorbesc, de modul în care arată, de ce credință și ideologie au, să recunoaștem tragedia fiecărui om care a avut de suferit.

Vicepremierul Andrei Năstase a declarat, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor tuturor regimurilor, că astăzi asistăm la „o modestă și tardivă reparație istorică”.

„Instituirea de către Guvernul Republicii Moldova a Zilei Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare reprezintă față de toți cei care au avut de suferit de pe urma ororilor și crimelor comise în numele unor ideologii dezumanizante, care urmăreau eliminarea demnității individuale sub orice formă și distrugerea fără milă a tuturor celor care îndrăzneau să li se opună”, a declarat Andrei Năstase.

Igor Dodon a participat la ceremonia solemnă dedicată aniversării a 75-a de la eliberarea orașului Comrat de sub ocupația fascistă - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, la Comrat: A adus un omagiu victimelor fascismului

Năstase a mai spus că fiecare din noi datorăm victimelor cinstirea memoriei, „să ne amintim mereu de dezumanizarea pe care au adus-o în secolul trecut dictaturile sub bocancul cărora a suferit acest pământ”, a menționat ministrul de Interne.

Totodată, președintele statului Igor Dodon, comemorează astăzi ostașii căzuți în luptele de eliberare a Moldovei de fascism. Acțiuni dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism vor fi organizate în mai multe orașe. Președintele Igor Dodon și-a anunțat participarea la evenimentele din Comrat, Hâncești, Ștefan Vodă.

Fluxul de știri
0