Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: 23 august, zi de DOLIU în Republica Moldova

CC0 / Pixabay / Byn_Li / Свеча памяти
Свеча памяти - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 23 august în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, Drapelul de Stat va fi coborât în bernă.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Guvernul a decis că ziua de 23 august va fi zi de doliu, pentru comemorarea victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astfel, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere, iar drapelul va fi coborât în bernă.

Maia Sandu de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a povestit cum s-au salvat bunicii ei în iulie 1949 – Video, Foto

Executivul solicită Companiei Teleradio-Moldova să asigure difuzarea în cadrul emisiunilor radiofonice și televizate a materialelor consacrate evenimentului respectiv, cu anunțarea unui moment de reculegere la ora 20:00. Mai mult, premierul Maia Sandu îndeamnă și alte instituții media să se alăture acestui gest.

„Invităm toată lumea, inclusiv televiziunile să ni se alăture în acest proces, în ținerea unui minut re reculegere la ora 20:00 în prime time”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, cabinetul de miniștri recomandă autorităților administrației publice centrale și locale să organizeze activități pentru marcarea acestui eveniment. Prezentul proiect a fost elaborat în scopul comemorării în ţara noastră a victimelor regimurilor totalitare şi autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste, în baza declaraţiilor şi recomandărilor forurilor internaţionale, în special a Declaraţiei Parlamentului European din 23 septembrie 2008 privind proclamarea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului şi a Rezoluţiei Parlamentului European din 2 aprilie 2009 referitoare la conştiinţa europeană şi totalitarism.

Decizia Guvernului a fost susținută de toți miniștrii cu excepția celui al Apărării, Pavel Vociu, care s-a abținut de la vot.

Totodată, președintele Igor Dodon a declarat după ședința Consiliului Republican al Socialiștilor, pe 24 august, va avea loc concertul prin care se va sărbători „eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”, indiferent de decizia Guvernului. Șeful statului a mai spus că Guvernul nu este în drept de a lua astfel de decizi, deoarece hotărârile cu privire la zilele de doliu se iau în Parlament.

„Eu nu știu de această decizie a Guvernului. Din cîte știu, asemenea decizii se iau în Parlament. Asemenea inițiative nu am văzut la Parlament. De aceea, nu putem comenta dacă vor fi zile de comemorare. Noi, tradițional, de zece ani sărbătorim la 24 august eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. Vom organiza evenimente și anul acesta”, a declarat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0