Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro și dolarul au sărit peste pragul psihologic: Cursul valutar afișat de bănci

© Sputnik / Rodion PROCASchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
La băncile din Chișinău, prețul euro și dolarului la vânzare a depășit vineri, 23 august, pragurile psihologice de 20 și, respectiv, 18 lei.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Unitățile de schimb valutar ce aparțin băncilor licențiate vând euro cu 20,01 lei – 20,02 lei și îl cumpără cu 19,75 lei - 19,80 lei.

Деньги  - Sputnik Moldova
Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert

Prețul de vânzare al dolarului afișat de punctele de schimb valutar este de 18,02 lei – 18,05 lei, iar cel de cumpărare este stabilit la 17,84 lei – 17,86 lei.

La cursul oficial stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 23 august, un dolar american este cotat cu 17.88 lei, un euro – cu 19.80 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,18 lei, o rublă rusă – cu 27 de bani.

În intervalul 19-23 august, prețul dolarului s-a majorat cu 33 de bani la cursul oficial, iar prețul euro a crescut cu tocmai 36 de bani.

Leul moldovenesc s-a depreciat continuu în această săptămână față de principalele valute de referință.

„Este o corecție a pieței valutare după perioada estivală” și această „tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile”, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik.

Actualul episod de depreciere a leului a început la 18-19 august, după ce anterior, pe parcursul a două săptămâni, moneda națională a urcat în cotații.

Drapelul de Stat pe sediul Guvernului - Sputnik Moldova
Experți: Politicienii de la Chișinău negociază păgubos cu FMI și alți parteneri externi

Cererea de valută devine mai mare spre toamnă și, ca urmare, leul se depreciază.

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

BNM a intervenit în iulie pe piața valutară, cumpărând echivalentul a 23 de milioane de dolari americani. În iunie, BNM a cumpărat valută în valoare de 14 milioane de dolari.   

Euro este cea mai tranzacționată valută în Republica Moldova – de exemplu, peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Rulajul lunar al pieţei valutare în numerar a Republicii Moldova echivalează, în medie, cu 350 de milioane de dolari americani.

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Fluxul de știri
0