Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Pesta porcină se extinde - vezi raioanele afectate

CC0 / pixabay / Jai79 / Porc
Porc - Sputnik Moldova
Abonare
Pesta porcină africană afectează tot mai multe localități din țară. În ultimele zile au fost confirmate două cazuri noi, numărul focarelor active ajungând la 11.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că pe teritoriul țării au fost înregistrate până în prezent 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici.

Cele mai multe sunt în raionul Cahul – 7 cazuri, înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara, două focare s-au înregistrat în localitatea Gotești din raionul Cantemir, altul în Gura Galbenei, raionul Cimișlia și un caz confirmat a fost înregistrat în satul Milești din raionul Nisporeni.

Porci - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Pestă porcină într-o țara din UE: Comisia Europeană trage un semnal de alarmă

În context, ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

Totodată, crescătorii de porci sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana animaleor resturi alimentare care de asemenea pot determina îmbolnăvirea animalelor cu virusul pestei porcine africane.

Amintim că, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 12 august, a fost aprobat un Plan al măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii ale căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.

Fluxul de știri
0