Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВспышка африканской чумы свиней в Новгородской области
Вспышка африканской чумы свиней в Новгородской области - Sputnik Moldova
Abonare
Situaţia halucinantă s-a petrecut în zone neafectate de acest virus, iar şarlatanii, îmbrăcaţi în halate albe, au minţit oamenii, spunându-le că fac teste veterinare.

BUCUREŞTI, 27 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Nenorocirea care s-a abătut asupra României, cauzată de virusul Pestei Porcine Africane, a dat idei unor oameni fără frică de Dumnezeu şi de lege, care s-au gândit că pot profita de pe urma isteriei naţionale.

Aşa că s-au deghizat — purtând halate albe şi măşti la gură — şi au mers la porţile oamenilor spunându-le că sunt inspectori sanitar veterinari şi fac teste pentru depistarea virusului.

Situaţia incredibilă s-a petrecut, culmea, chiar în zone în care PPA nici măcar nu a ajuns. Este vorba despre comuna Ciocăneşti din judeţul Dâmboviţa, acolo unde asemenea indivizi au venit să ia porcii localnicilor pentru o presupusă efectuare a unor teste medico-veterinare, fiindcă ar fi apărut în sat temutul virus al Pestei Porcine Africane.

Falşii reprezentanţi DSV au mers la o stână, de unde au luat cel mai mare şi mai frumos exemplar, dar şi la o gospodărie, unde oamenii, mai reticenţi, au refuzat acest lucru, informează adevarul.ro.

Reprezentanţii DSVSA îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi şi să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nu le cunosc şi care nu sunt însoţite de reprezentanţii autorităţilor locale sau de medicul veterinar din comună.

Баран пасется на пастбище - Sputnik Moldova
Pesta porcină lovește și în berbeci

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa informează că, până la ora actuală, la instituţie nu a sosit nici o reclamaţie în acest sens, iar în localitatea menţionată, medicul veterinar a organizat o campanie de inventariere şi crotaliere a porcilor.

Judeţul Dâmboviţa nu a fost, deocamdată, afectat de răspândirea virusului pestei porcine. Medicii veterinari sunt în plin proces de recenzare a porcilor din tot judeţul, astfel, în cazul în care virusul se va extinde şi în judeţul Dâmboviţa, proprietarii să poată fi despăgubiţi. 40.000 de porci sunt înregistraţi în Dâmboviţa (atât în gospodăriile populaţiei cât şi la ferme). Cea mai mare fermă de la Brăila are cam tot atâtea animale.

ANSVSA anunţă peste 700 de focare de pestă porcină africană în 10 judeţe. Au fost ucise 120.000 de animale.

Fluxul de știri
0