Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: Ce s-a întâmplat la băncile falimentate după acordarea garanțiilor de stat

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința parlamentului 08 iunie 2019
Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a făcut publice unele informații obținute de comisie în cadrul audierilor.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. "După acordarea garanțiilor de stat celor trei bănci falimentate: BEM, UNIBANK și Banca Socială, rulajul banilor din aceste trei bănci a fost unul imens. Nu vreau să vehiculez cu nicio cifră, dar cu certitudine nu este vorba despre un miliard de euro", anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, deputatul Alexandru Slusari.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Politică
Vladimir Filat s-ar putea trezi cu o surpriză în închisoare: Vezi ce-l așteaptă

BNM a prezentat în comisie o informație exhaustivă despre câți bani au fost atrași și plasați în cele trei bănci: BEM, UNIBANK și Banca Socială, în perioada de la 1 până la 27 noiembrie 2014.

”La momentul când au fost acordate garanțiile de stat, aceste bănci erau devalizate. Totuși, apare întrebarea: de ce în această perioadă rulajul banilor din aceste trei bănci a fost unul imens. Nu vreau să vehiculez cu nicio cifră, dar cu certitudine nu este vorba despre un miliard de euro. Am solicitat o verificare suplimentară a acestor cifre”, a declarat deputatul.    

Potrivit lui Slusari, BNM va trebui să informeze suplimentar comisia despre câți bani au ieșit din aceste bănci după acordarea garanțiilor de stat și până la introducerea administrării speciale din partea BNM.

”Cele mai mari crime în aceste trei bănci s-au întâmplat după acordarea garanțiilor de stat, făcute de Guvernul Leancă, ministrul Economiei, Andrian Candu, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, și guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu”, a declarat Slusari.

Potrivit președintelui comisiei, BNM primea zilnic informația despre ce se întâmplă în cele trei bănci.

”Era clar că aceste bănci merg spre faliment. Nu este clar de ce nu a fost instituită administrarea specială până la acordarea garanțiilor de stat. Nu am primit răspuns”, a spus deputatul.

Comisia de anchetă a expediat un demers către Banca Mondială și FMI prin care a solicitat toate expertizele efectuate, în 2013-2014, la aceste trei bănci. Slusari a reiterat că nu este clar de ce nu a intervenit BNM până la acordarea garanțiilor de stat.

”Cred că de acest aspect trebuie să se ocupe organele de anchetă. Misiunea de a propune administrarea specială revine BNM, potrivit legislației. Păcat că nici unul din toți factorii de decizie: Leancă, Drăguțanu, Arapu și Candu nu s-au gândit la interesele statului. Acești patru oameni trebuiau să supravegheze situația”, a menționat președintele comisiei de anchetă.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Politică
Cine a furat băncile din Moldova: Parlamentul va da răspuns pe data de 10 octombrie

”Era obligațiunea BNM, care obținea zilnic informațiile despre ce se întâmplă în aceste trei bănci și văzând acest dezmăț și fluxul de bani care intră și iese din aceste trei bănci, trebuia să introducă administrarea specială imediat după decizia de a acorda garanțiile de stat”, a reiterat deputatul.

Potrivit declarațiilor președintelui comisiei de anchetă, ceea ce s-a întâmplat în perioada 7-27 noiembrie 2014 la cele trei bănci falimentate a fost o crimă.

”Crimă efectuată cu cinism, deoarece toate aceste garanții de stat după furtul banilor oamenilor au fost introduse prin decizia Guvernului Filip în sumă dublă pe umerii contribuabililor din Republica Moldova și încă cu dobândă de 5%, deși BNM a acordat aceste credite de urgență cu dobândă de 0-1%”, a declarat Slusari.

Deputatul a informat presa că, miercuri, comisia l-a audiat pe fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu. Nu s-a prezentat la comisie fosta șefă de la Victoriabank Natalia Politova Cangaș, căreia Slusari i-a făcut o invitație repetată pentru ziua de miercuri, 28 august.

”De la Arapu am obținut o informație foarte importantă. Toată perioada, din 2013-2014, Arapu permanent sesiza BNM despre neregulile ce se întâmplă în aceste trei bănci”, a menționat președintele comisiei de anchetă.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Șor, fără imunitate parlamentară: Astăzi procurorii i-au înaintat o nouă învinuire

Parlamentul Republicii Moldova a constituit, pe 10 iunie, comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Potrivit deciziei Parlamentului, comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare urmează să prezinte în termen de 120 de zile de la data constituirii, adică 10 octombrie, raportul de activitate în care să fie incluse concluziile și recomandările anchetei parlamentare.

Fluxul de știri
0