Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum se descurcă moldovenii în Portugalia: Specialiști consacrați în multe domenii

© Sputnik / Miroslav RotariВзлетно-посадочная полоса
Взлетно-посадочная полоса  - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii și portughezii găsesc ușor limbaj comun pentru că au afinități lingvistice, culturale, dar și temperamente asemănătoare. Ce au povestit pentru Sputnik moldoveni stabiliți în Portugalia.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Aproximativ 30.000 de cetățeni moldoveni locuiesc în Portugalia. Vreo 20-25 de mii dintre aceștia dețin și cetățenia portugheză, iar vreo 5.000 locuiesc și muncesc în Portugalia în baza permiselor de ședere.

Berlin - Sputnik Moldova
Moldovenii din Germania: Este nevoie disperată de muncitori în aceste sectoare - Detalii

Datele sunt anunțate de ambasadorul Republicii Moldova la Lisabona, Dumitru Socolan, într-un interviu pentru moldovainprogres.com.

„La sfârșitul anilor ’90 ai secolului trecut - începutul anilor 2000, Portugalia a fost printre destinațiile preferate ale cetățenilor moldovenii aflați în căutarea condițiilor mai bune de viață. Acest lucru se datora, pe de o parte, afinităților lingvistice și culturale ce există între țările noastre, iar pe de altă parte - politicilor favorabile în domeniul migrației promovate de autoritățile portugheze”, a explicat ambasadorul Dumitru Socolan.

Potrivit diplomatului, tot mai mulți dintre cetățenii moldoveni stabiliți în Portugalia practică meseriile pe care le-au profesat în Republica Moldova, înainte de a emigra.

Portughezii au o părere foarte bună despre moldoveni

„Astfel, putem afirma cu toată certitudinea că avem specialiști consacrați în mai multe domenii, inclusiv medicină, educație, arte, sport, turism, afaceri, construcții, gastronomie etc..”, a precizat ambasadorul.

Brexit - Sputnik Moldova
Brexit: Noul prag de salariu – Cât vor trebui să câştige moldovenii pentru a rămâne în UK

Dumitru Socolan a remarcat că legislația Portugaliei favorizează reîntregirea familiilor imigranților și le permite cetățenilor străini, aflați legal pe teritoriul acestei țări timp de cel puțin șase ani, să obțină cetățenia portugheză prin naturalizare.

Moldovenii din Portugalia „se bucură de un tratament și de o apreciere foarte pozitive din partea portughezilor”, fiind caracterizați drept „buni profesioniști, responsabili, punctuali și onești, ceea ce îi ajută să se afirme mai ușor în viața de zi cu zi, inclusiv în plan profesional”, a spus Dumitru Socolan.

Avem „j” și „ș” în comun

Este un fapt notoriu că moldovenii se adaptează rapid în Portugalia și însușesc ușor limba portugheză. În glumă, este oferită și această explicație: spre deosebire de alți străini care au ales Portugalia, moldovenii au un avantaj – pronunță bine „j” și „ș”, consoane caracteristice și limbii portugheze.

Curios este faptul că moldovenii și portughezii se împrietenesc și se țin împreună chiar și atunci când se cunosc pe teritoriul unor state terțe, precum Italia, Spania, Franța etc., preferând să stea împreună la masă în pauza de prânz.

Și-au cumpărat apartamente, automobile și își pot întreține copiii

Moldovenii care au preferat să rămână în Portugalia, luându-și apoi și familiile, spun că au fost împinși de sărăcie să plece din Republica Moldova.

Tatiana Stradnic - Sputnik Moldova
Societate
Plini de datorii: Greșeala moldovenilor care au mers fără poliță medicală peste hotare

„Acum vin mai mulți moldoveni la muncă în Portugalia, vin și pentru trei luni să muncească. Eu nu știu dacă le place sau nu le place aici, dar știu că pleacă moldovanul nostru de acasă pentru un viitor mai bun. Unii ne-am împrietenit între noi aici, ne întâlnim la sărbători, la zile de naștere”, a povestit pentru Sputnik Alina T., stabilită în Portugalia acum 8 ani, împreună cu soțul și doi copii studenți.

„Sărăcia m-a făcut să vin în Portugalia. Lucram și câte 24 de ore în spital, la Chișinău, fiind soră medicală, și tot nu reușeam să legăm tei de curmei. În Portugalia am serviciu bine plătit. Cu salariul meu și al soțului, statul ne-a calculat la cât avem dreptul să luăm credit. Am cumpărat apartament cu trei dormitoare, salon, bucătărie, două săli de baie. Ne-am cumpărat mașini. Copiii fac studii bune, fără bani, au primit diplome de merit la școală. Când mergi la medic, nu se uită dacă ești bogat sau sărac - toți au aceleași drepturi”, ne-a povestit Ana I., stabilită în Portugalia de 14 ani.

Ion B., care în Republica Moldova activa într-o orchestră și câștiga bani pe la nunți și cumetrii, s-a angajat ca muzicant într-un restaurant din Lisabona, cu mai mulți ani în urmă. Câștigurile financiare îi permit să aibă un trai confortabil împreună cu membrii familiei sale și, mai mult, are chiar inspirație pentru a compune muzică.

Fluxul de știri
0