Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Groaznic: „Asteroidul Apocalipsei”, mare cât cinci stadioane, se apropie de Pământ

Abonare
Considerat de către cercetătorii NASA un „martor tăcut al evenimentelor din istoria de 4,6 miliarde de ani a sistemului nostru solar”, asteroidul Bennu este o rocă de 1.600 de metri, denumită drept „asteroidul Apocalipsei”, fiind situat între Pământ și Marte. Ce se pregăteşte să facă NASA.

CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. Asteroidul Bennu cântărește 87 de milioane de tone și orbitează în prezent Soarele. O misiune NASA a analizat, timp de peste 8 luni, uriaşul asteroid situat între Pământ și Marte, pentru a selecta patru zone de pe suprafața acestuia de unde să poată fi extrase probe de către nava spațială OSIRIS-Rex, începând din 2020.

Asteroid - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
NASA: Un asteroid mai mare decât piramida lui Keops se apropie de Pământ - Video

Experții OSIRIS-REx au selectat patru zone care să fie analizate mai atent în această toamnă, potrivit Sputnik Internaţional. Fiecărei zone i s-a dat denumirea unei specii de păsări găsite în Egipt, având în vedere că Uniunea Astronomică Internațională a decis că numele oficiale ale caracteristicilor asteroidului să se refere la păsări mitologice.

Zona supranumită Nightingale („privighetoare”) se află într-un crater în cadrul unui alt crater și oferă cel mai fin material din zonă.

Un crater mult mai mic, mai aproape de ecuatorul asteroidului Bennu, ar fi un al doilea loc de unde ar putea fi luate probe, denumit Kingfisher („pescăruş-albastru”), unde se crede că există minerale hidratate.

De asemenea, Osprey („egretă”), în cadrul unui mic crater, pare să fie zona cea mai bogată în carbon, iar un crater din emisfera sudică a asteroidului este locul unde se află Sandpiper („fugaci-de-ţărm”), care se poate să fie bogat în apă.

Echipa din spatele misiunii susține că selectarea zonelor a fost mai dificilă decât s-a crezut inițial, întrucât s-a descoperit că suprafața este mai stâncoasă decât părea de la distanță, după ce NASA a capturat o imagine a asteroidului cu o lățime de 500 de metri, folosind tehnologia sa înaltă de pe nava spațială Osiris-Rex.

Asteroid  - Sputnik Moldova
Asteroid „potențial periculos”, cât Empire State Building, vine spre Pământ – raport NASA

Nava spațială OSIRIS-REx a ajuns pe asteroidul Bennu în decembrie 2018, intrând pe orbită la sfârșitul anului trecut. De atunci, a cartografiat în detaliu suprafața stâncoasă a asteroidului.

Echipa OSIRIS-REx va stabili locul final pentru extragerea de probe în decembrie, intenționând să efectueze această manevră în a doua jumătate a anului viitor. Oamenii de știință doresc să înceapă apoi, în septembrie 2023, studierea materialului colectat.

Ceea ce este interesant, cercetările recente arată că „asteroidul Apocalipsei” se învârte din ce în ce mai repede pe măsură ce trece prin spațiu. Oamenii de știință de la Universitatea din Arizona au studiat datele de la sonda OSIRIS-REx şi au descoperit că rotația asteroidului se accelerează cu o secundă în fiecare secol.

Deşi pare un lucru înfricoşător pentru omul obişnuit, descoperirea ar putea fi o veste bună, susțin experții, întrucât aceasta înseamnă că Bennu poate „pierde bucăți sau s-ar putea dezintegra”, fapt care ar reduce puterea sa potențial distructivă.

Asteroid Bennu este mare cât cinci terenuri de fotbal și cântărește aproximativ 79 de miliarde de kilograme, ceea ce înseamnă că este de 1.664 de ori mai greu decât Titanicul, potrivit oamenilor de știință, care susțin că sunt 1 din 2.700 de șanse ca asteroidul să lovească Pământul între 2175 și 2199.

Fluxul de știri
0