Preferinţa pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate – tendinţa fiinţelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală.
O teorie mult vehiculată este cea legată de o aşa-numită diviziune a muncii la nivelul emisferelor cerebrale. Vorbirea şi munca manuală implică existenţa unor capacităţii motorii de mare fineţe, aşa că o serie de specialişti au presupus că, pentru creier, ar fi mai eficient să se ocupe de amândouă aceste activităţi o singură emisferă cerebrală, însărcinată cu coordonarea motorie fină, decât ambele. La marea majoritate a oamenilor, emisfera stângă controlează vorbirea şi tot ea controlează şi funcţionarea motorie a părţii drepte a corpului, ceea ce ar explica de ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci.
Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, dominanţa unei sau alteia dintre mâini este, în parte, o problemă determinată genetic. Totuși, nu există niciun motiv pentru care un om stângaci, în sensul strict fiziologic al termenului, să nu se descurce în viaţă la fel de bine ca şi dreptacii, cu condiţia să fie lăsat să-şi urmeze calea lui, în ceea ce priveşte lateralitatea.
"Unii cercetători consideră că stângacii au o gamă mai largă de abilități. Se presupune că persoanele stângace sunt mai emotive, au imaginația și creativitatea mai dezvoltată", a spus psihologul.
Adesea se menționează că persoanele stângace au performanțe deosebite şi reușesc să obţină mari succese în viaţă. Printre cele mai cunoscute personalități stângace se regăsesc: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Bill Gates, Oprah Winfrey, Bill Clinton și Barack Obama.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.