Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MAI l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor

© Sputnik / Miroslav Rotari IGP
 IGP - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor. Acțiunea este pusă în sarcina Inspectoratului General al Poliției.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor.

”Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe inculpatul Șor Ilan Miron. Acțiunea este pusă în sarcina Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, anunță MAI într-un comunicat.

La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Cahul a emis un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Prin aceiași decizie, judecătorii l-au anunțat pe Șor în căutare. Decizia a fost luată la solicitarea procurorilor anticorupție.

Procurorii anticorupție au înaintat, pe 26 iunie, un demers către magistrații de la Curtea de Apel Cahul prin care au cerut aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.

Procurorul Adriana Bețișor a declarat pentru Sputnik că Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile, și cote sociale care aparțin mai multor companii de-ale lui Ilan Șor. Sechestru a fost aplicat într-un alt dosar care este investigat de procurorii anticorupție și care ține de frauda din sistemul financiar bancar.

Liberty Summit - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Va fi sau nu nevoie de retragerea imunității

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis. Magistrații de la Judecătoria Buiucani au dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar acesta să-și ispășească pedeapsa doar după ce sentința definitivă va rămâne în vigoare. Procurorii au solicitat în prima instanță 19 ani de detenție pentru Ilan Șor.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Ilan Șor a fost ales deputat pe circumscripția uninominală 18. Potrivit legii cu privire la statutul deputatului, pe perioada mandatului, parlamentarul se bucură de imunitate. În cazul lui Șor, procurorul general nu va fi nevoit să solicite Parlamentului retragerea imunității deputatului Ilan Șor. Aceasta pentru că există o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova care statuează că procedura de retragere a imunității parlamentare nu se răsfrânge în cazurile în care sentința a fost aplicată înainte de validarea mandatului de deputat.

Astfel, potrivit deciziei Curții, dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale, procedura continuă la fel ca pentru orice alt cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii.

În paralel, pe data de 16 iulie, Procuratura municipiului Chişinău a anunțat că efectuează o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie 2019, a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor, acuzat într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani.

Procurorii au audiat persoanele responsabile de verificarea şi supravegherea punctelor de acces pe teritoriul aerodromului Aeroportului Internaţional Chişinău, au ridicat şi examinat înregistrările video de pe teritoriul aerodromului, precum şi alte acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii.

Potrivit materialelor, în lipsa unui acord al Curţii de Apel Cahul, instanţă care judecă cauza penală în privinţa acestuia şi în cadrul căreia faţă de inculpat a fost aplicată măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, norma penală prevede amendă sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, sau închisoare de până la 2 ani.

Fluxul de știri
0