Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Va fi sau nu nevoie de retragerea imunității

© Sputnik / Miroslav RotariLiberty Summit
Liberty Summit - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au solicitat astăzi magistraților de la Curtea de Apel Cahul aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Procurorii anticorupție au înaintat astăzi, 26 iunie, un demers către magistrații de la Curtea de Apel Cahul prin care cer aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de procurorul șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor.

Ședința de judecată la Curtea de Apel Cahul va începe astăzi, la ora 14:00. Dosarul va fi examinat de judecătorul Nina Veleva.

Adriana Bețișor a mai declarat pentru Sputnik că Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile, și cote sociale care aparțin mai multor companii ce-i aparțin lui Ilan Șor. Sechestru a fost aplicat într-un dosar care este investigat de procurorii anticorupție și care ține de frauda din sistemul financiar bancar.

Ilan Șor 11.10.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare

La 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis. Magistrații de la Judecătoria Buiucani au dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare. Procurorii au solicitat în prima instanță 19 ani de detenție pentru Ilan Șor.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Ilan Șor a fost ales deputat pe circumscripția uninominală 18. Potrivit legii cu privire la statutul deputatului, pe perioada mandatului, parlamentarul se bucură de imunitate. În cazul în care instanța de la Cahul va susține astăzi demersul procurorilor anticorupție și va aplica mandat de arest pe numele lui Șor, Procurorul General nu va fi nevoit să solicite Parlamentului retragerea imunității deputatului Ilan Șor. Aceasta pentru că există o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova care statuează că procedura de retragere a imunității parlamentare nu se răsfrânge în cazurile în care sentința a fost aplicată înainte de validarea mandatului de deputat. 

Astfel, potrivit deciziei Curții, dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale, procedura continuă ca pentru fiecare cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii.

Fluxul de știri
0