Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi va fi inițiat concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să inițieze astăzi, 9 august, concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

CSP se va întruni în această dimineață în ședință. Pe ordinea de zi sunt mai multe chestiuni, iar una dintre ele se referă la anunțarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

Funcția de Procuror General a rămas vacantă după ce Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

În prezent interimatul funcției de Procuror General îl ocupă procurorul Dumitru Robu. Acesta a fost numit în funcție prin decretul președintelui țării din 31 iulie 2019.

Cine poate candida la funcția de Procuror General

Pentru funcția de Procuror General poate candida persoana care întrunește următoarele condiții:

  • are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
  • are calități manageriale;
  • în ultimii 3 ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
  • în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidatul la funcția de Procuror General este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
  • interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidații sunt evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în baza criteriilor aprobate de Consiliu. Punctajul final reprezintă media punctajului oferit de către toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus, de către Consiliul Superior al Procurorilor, Președintelui Republicii pentru a fi numit în funcția de Procuror General.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Decizie definitivă a CSP în privința noului procuror general interimar

Președintele Republicii poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de Procuror General în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia. Refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii.

La propunerea repetată a aceluiași candidat, făcută cu votul a 2/3 din numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Președintele Republicii emite, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea candidatului în funcția de Procuror General.

Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție. După încetarea exercitării mandatului, Procurorul General își poate continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.

Fluxul de știri
0