Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie definitivă a CSP în privința noului procuror general interimar

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
CSP a avizat pozitiv propunerea Parlamentului de numire a procurorului Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Consiliului Superior al Procurorilor a avizat pozitiv propunerea Parlamentului de numire a procurorului Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar. 

Decizia a fost luată astăzi la ședința CSP, care a avut pe ordinea de zi doar o singură chestiune și anume avizarea Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova privind înaintarea candidaturii la funcția de procuror general interimar.

Procuratura - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv Sputnik: Lista candidaților pentru funcția de procuror general interimar

Hotărârea de astăzi a CSP urmează să fie remisă președintelui țării, Igor Dodon. În baza hotărârii Parlamentului și a avizului CSP, șeful statului urmează să semneze decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar. 

Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la desemnarea candidaturii procurorului Dumitru Robu pentru funcția de procuror general interimar a fost votată în ajun de 78 de deputați, inclusiv de parlamentarii democrați. Candidatura lui Robu a fost propusă plenului Parlamentului de Comisia juridică, numiri și imunități.

Sarcina procurorului general interimar este de a asigura activitatea instituției în conformitate cu standardele democratice și așteptările cetățenilor. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, aseară, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu candidatul la funcția de procuror general interimar.

”Mi-am exprimat speranța că procurorul general interimar va respecta cu strictețe legile și Constituția țării, va restabili buna imagine a instituției, asigurând investigarea infracțiunilor comise de fosta guvernare”, a declarat președintele.

Igor Dodon a subliniat în cadrul discuției cu Robu că societatea este în așteptarea unor anchete veritabile cu privire la investigarea fraudei bancare, uzurparea puterii în stat din luna iunie, a schemelor infracționale create în diverse domenii ale economiei țării.

”Mi-am exprimat speranța că domnul Robu va fi în stare să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care au furat din banii publici, precum și va contribui la implementarea conformă a reformei procuraturii”, a declarat președintele.

Cine este Dumitru Robu

Procurorul Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice prin instrumentarea dosarului liberalului Dorin Chirtoacă. La începutul anului 2018, Robu a decis să plece din Procuratura Anticorupție. Atunci, Dumitru Robu a fost avansat în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficial principal, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cine este candidatul Parlamentului pentru funcția de procuror general interimar

Dumitru Robu a obținut punctajul maxim – 87,66 – în cadrul concursului organizat de CSP. Robu a concurat cu un alt coleg de-al său din cadrul Procuraturii Anticorupție, procurorul Vladislav Bobrov. Acesta a obținut 79,6 puncte.

Dumitru Robu și-a început cariera de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale. Ulterior, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova, din 8 iulie 2016, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Distincțiile procurorului Dumitru Robu

Cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea lui Robu Dumitru cu medalia ”Pentru serviciu impecabil” Clasa III.

Pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIV-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliului Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea Lui Robu Dumitru, procuror Secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Insigna de piept ”Eminent al Procuraturii”.

Prin hotărârea din 20 august 2014, examinând chestiunea cu privire la încurajarea unor procurori pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIII-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea domnului Robu Dumitru, procuror secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria I.

Averea și venitul procurorului Dumitru Robu

Venit obținut anul trecut de procurorul Dumitru Robu la locul de muncă de bază, Procuratura Generală, a fost de 269 806 de lei. Venitul obținut de către soție la locul de muncă de bază, ÎS ”Moldasta”, este de 64 192 de lei.

Anul trecut, procurorul Robu a obținut din donații un venit de 8 000 de euro. În declarația sa de avere, Dumitru Robu mai indică un venit de la un eveniment de familie de 14 mii de euro; 184 478 de lei de la CNAS și 2840 de lei românești de la DAS Iași.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Schimbare de macaz: Procurorul general interimar va fi propus de Parlament

Dumitru Robu locuiește cu familia sa într-un apartament cu suprafața de 84,9 metri pătrați, în valoare de 479 647 de lei, care a fost cumpărat în anul 2017. Procurorul mai are un garaj cu suprafața de 16,7 m.p., în valoare de 50 663 de lei.

Procurorul a mai declarat două automobile: un autoturism de model Lexus CT200H (anul fabricației. 2011) în valoare de 8 700 de euro, în proprietate din anul 2018, și un autoturism de model Nissan Juke (anul fabricației 2011), în posesie din anul 2013.

Fluxul de știri
0