Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul amână concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Abonare
Deși inițial Executivul a anunțat că acest concurs va avea loc pe data de 6 august, acum Guvernul anunță că va selecta cei doi candidați pentru funcția de judecător al Curții Constituționale pe data de 8 august.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Guvernul a amânat cu două zile concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale. Deși inițial Executivul a anunțat că acest concurs va avea loc pe data de 6 august, acum Guvernul anunță că va selecta cei doi candidați pentru funcția de judecător al Curții Constituționale pe data de 8 august. Guvernul nu face publice și motivele care au dus la amânarea cu două zile a acestui concurs.

Конституционный  - Sputnik Moldova
”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului se va desfășura în Casa Guvernului, cu începere de la ora 12.00, în ordinea depunerii documentelor de participare la concurs a candidaților.

Înregistrările audio și video ale ședinței, precum și decizia Comisiei de concurs vor fi plasate pe pagina web a Guvernului după finalizarea concursului. 

În urma analizei CV-urilor, comisia a admis la concurs 13 candidați: 

  1. Strulea Maria
  2. Postica Alexandru                 
  3. Roșca Nicolae                       
  4. Corj Mihail                   
  5. Cimil Dorin                  
  6. Serbenco Eduard                   
  7. Guștiuc Andrei                      
  8.  Grosu Vladimir                     
  9. Șova Liuba                  
  10. Groza Andrei                        
  11. Buruiană Mihail                     
  12. Pavel Dumitru                       
  13. Bostan Galina                       

Sputnik precizează că doi dintre candidații care au fost admiși la concurs au fost numiți de Parlament în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre Dorin Cimil și Dumitru Pavel. Ulterior, Cimil a fost ales de membrii CEC președintele al Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit sputnik.md, din comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului fac parte prim-ministrul Maia Sandu, ministrul Justiției, Olesea Stamate, secretarul general adjunct al Guvernului responsabil de actele guvernamentale, Avocatul Poporului, doi reprezentanți ai societății civile delegați de Platforma Societății Civile a Parteneriatului Estic, un fost judecător al Curții Constituționale cu reputație ireproșabilă și un doctor în drept cu reputație ireproșabilă.

Noutatea pe care o introduce Guvernul la acest concurs este că această comisie de concurs va fi asistată de către un psiholog și un specialist în managementul resurselor umane.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Un ex-ministru al Justiției și un secretar de stat, judecători la Curtea Constituțională

Din cei 13 candidați admiși la concurs, Guvernul trebuie să selecteze doar doi.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani.  Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. În data de 2 iulie, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au inițiat concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

Candidaturile Parlamentului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională sunt fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu.  Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmează să fie acceptate de plenul Parlamentului. La concursul organizat de Parlament s-au înscris 16 persoane, iar una s-a retras din competiție în ziua în care s-a desfășurat concursul.

Ababei și Țurcan, candidaturile CSM pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională>>>

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe avocatul Eduard Ababei și conferențiarul universitar Serghei Țurcan pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia CSM a fost luată în urma unui concurs la care au participat 16 candidați.

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale anunțau despre demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, își dădea demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

Demisiile au survenit în urma insistențelor noii guvernări PSRM-ACUM, care a acuzat Curtea de complicitate la ”puciul anticonstituțional” pus la cale de Partidul Democrat, care s-a aflat la guvernare din ianuarie 2016 și până în iunie 2019.

Fluxul de știri
0