Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un ex-ministru al Justiției și un secretar de stat, judecători la Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmează să fie acceptate de plenul Parlamentului.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, și secretarul de stat în Ministerul Justiției Nicolae Eșanu, sunt candidaturile Parlamentului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmează să fie acceptate de plenul Parlamentului. La concursul organizat de Parlament s-au înscris 16 persoane, iar una s-a retras din competiție în ziua în care s-a desfășurat concursul. Cele 16 persoane sunt: Vladimir Grosu, Teodor Cârnaț, Andrei Negru, Angela Istrate, Alexandru Buruian, Eduard Boișteanu, Nicolae Eșanu, Nicolae Roșca, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Pavel Midrigan, Domnica Manole, Ion Guceac, Alexandru Spoială, Victor Strătilă, Nina Arabanji.

Конституционный  - Sputnik Moldova
”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională

Alți patru judecători la Curtea Constituțională urmează să fie numiți de Guvern și Consiliul Superior al Magistratului, câte doi de la fiecare instituție.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din 6 judecători, numiți pentru un mandat de șase ani.  Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale anunțau despre demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, își dădea demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

Demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale: A fost publicată decizia>>>

Demisiile au survenit în urma insistențelor noii guvernări PSRM-ACUM, care a acuzat Curtea de complicitate la ”puciul anticonstituțional” pus la cale de Partidul Democrat, care s-a aflat la guvernare din ianuarie 2016 și până în iunie 2019. Majoritatea parlamentară a învinuit foștii magistrați de la Curtea Constituțională de alimentarea crizei politice prin care a trecut țara după alegerile din 24 februarie și de partizanat în favoarea Partidului Democrat. O comisie specială de anchetă creată în Parlament va investiga dacă magistrații de la CC au fost sau nu complici la, așa cum spun exponenții coaliției PSRM-ACUM, puciul anticonstituțional.

Fluxul de știri
0