Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dosarul uzurpării puteri în stat – când Procuratura urmează să încheie urmărirea penală

© Sputnik / OsmatescoStanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat în Moldova, în perioada 7-14 iunie de către fosta guvernare a țării. Decizia în acest sens a fost luată de procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Dosarul uzurpării puteri în stat – când Procuratura urmează să încheie urmărirea penală

Fostul judecător la CEDO din partea Republicii Moldova Stanislav Pavlovschi susține că investigarea unui astfel de dosar nu ar trebui să dureze ani de zile și că în câteva luni Procuratura Generală ar trebui să finalizeze urmărirea și cei vinovați de uzurparea puterii în stat să fie trași la răspundere.

”Trebuie să fie audiați judecătorii CCM, reprezentanții guvernului și parlamentarii. Cifra ar fi cam de 200 de oameni care ar trebui audiați. Din experiența mea, urmărirea penală în această cauză nu ar trebui să depășească două luni și jumătate”, susține Stanislav Pavlovschi.

Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, statul are o obligațiune față de propriul popor și trebuie să desfășoare o anchetă obiectivă. Noua guvernare trebuie să aibă grijă ca acest proces să fie legal, întrucât nimeni nu re dreptul să încalce drepturile omului. 

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Politică
Fosta guvernare din Moldova, acuzată de procurori de uzurparea puterii în stat

Amintim că la 5 august, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al instituției, cauza a fost inițiată prin ordonanţa procurorului general interimar, Dumitru Robu. Totodată a fost anulată ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul Procuror Genaral – interimar, Igor Popa, fiind constatate erori de fapt şi de drept.

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Năstase cere inițierea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat - Video

În timp ce vicepremierul și ministrul de Interne, Andrei Năstase, cel care a depus anterior denunțul la Procuratura Generală privind necesitatea inițierii un dosar penal pe faptul uzurpării puterii de stat, susține că cei vinovați de această crimă gravă trebuie să fie trași la răspundere, democrații acuză noua guvernare și condamnă „noul atac asupra PD-ului din partea guvernării PSRM-ACUM, de această dată, prin utilizarea Procuraturii Generale, pe care au supus-o controlului politic”. 

Democrații mai susțin că întreaga societate este martoră a faptului că acţiunile procurorilor sunt anunţate din timp de politicienii de la guvernare și că PDM aşteaptă ordonanţa Procuraturii de iniţiere a dosarului penal pentru a o ataca în instanţa de judecată, inclusiv pe motiv că această decizie este ilegală din perspectiva procedurii.

Fluxul de știri
0